Odštampajte ovu stranicu
srijeda, 24. jun 2015. 15:56

Održana 54. śednica Odbora za ljudska prava i slobode

Odbor razmotrio Izvještaj o razvoju i zaštiti prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u  2014. godini i nekoliko amandmana

Odbor za ljudska prava i slobode na danas održanoj 54. śednici razmotrio je Izvještaj o razvoju i zaštiti prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u  2014. godini i Amandmane (13) na Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o manjinskim pravima i slobodama, koje je podnijela poslanica Ljerka Dragičević.

Nakon uvodnih napomena predstavnika predlagača, ministra za ljudska i manjinska prava dr Suada Numanovića i bez rasprave, uz konstataciju da su članovi Odbora za ljudska prava i slobode učešće u raspravi o Izvještaju o razvoju i zaštiti prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u 2014. godini, već imali na plenarnoj sjednici Skupštine, 10. juna 2015. godine, Odbor je većinom glasova (sa šest glasova „za“ i dva „protiv“) podržao Izvještaj o razvoju i zaštiti prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u 2014. godini i odlučio da predloži Skupštini da ga prihvati.

Odbor je razmotrio Amandmane (13) na Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o manjinskim pravima i slobodama, koje je podnijela poslanica Ljerka Dragičević. Nakon obrazloženja poslanice Dragičević, predstavnik predlagača se saglasio sa Amandmanom 6, koji je pravno-tehnički korigovan uz saglasnost podnosioca Amandmana. Amandman 6 Odbor je jednoglasno podržao. Ostalih dvanaest Amandmana nije dobilo potrebnu većinu glasova članova Odbora. Takođe, navedene Amandmane nije prihvatio predstavnik predlagača.

U skladu sa članom 67 stav 1 Poslovnika Skupštine Crne Gore, Amandmani (7) na Predlog zakona o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom, koje je podnijela poslanica Snežana Jonica nijesu razmatrani zbog odsustva podnosioca Amandmana. Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković je saopštio da podnešeni Amandmani 3, 4, 6 i 7 nijesu pravno-tehnički prihvatljivi, a ukoliko bi bili prihvaćeni na plenumu u formi u kojoj su predloženi, onemogućili bi pripremu Zakona o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom za objavu u „Službenom listu Crne Gore“. O navedenom predśednik Odbora je nakon śednice informisao Kolegijum predśednika Skupštine Crne Gore, Dopisom br. 00-63-8/15-32/1 od 24. juna 2015. godine.

Zaključkom Odbora zatraženo je od predstavnika predlagača da u pisanoj formi dostavi Skupštini Mišljenje Vlade Crne Gore o podnešenim Amandmanima (7).

U okviru tekućih pitanja, članovi Odbora su informisani o predstavkama koje su dostavljene Odboru za ljudska prava i slobode, predstavci Dalibora Stankovića i Udruženja priređivača igara na sreću.

Predśednik Odbora je informisao da je Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore uputio Zahtjev za dostavljanje informacije o postupanju Ministarstva prosvjete po preporukama Zaštitnika, u vezi sa predstavkom Dalibora Stankovića. Na navedeni Zahtjev Zaštitnik je dostavio odgovor Odboru u kojem navodi da Ministarstvo prosvjete nije postupilo po preporukama Zaštitnika, o čemu je, shodno Zakonu, informisao predśednika Vlade. Predśednik Odbora je predložio da se ostavi prostora navedenim subjektima za postupanje u skladu sa nadležnostima propisanim Ustavom i Zakonom.

Povodom predstavke NVO Udruženje priređivača igara na sreću (UPIS), predśednik Odbora je saopštio da se u Predstavci ponovno zahtijeva hitno postupanje po njihovim pritužbama, kao i uspostavljanje nesmetanog mehanizma funkcionisanja sistema zaštite od diskriminacije od strane javne vlasti.

Galerija slika