Odštampajte ovu stranicu
utorak, 29. septembar 2015. 10:56

Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode učestvovao na događaju u okviru nastavka kampanje „Svako dijete treba porodicu“

Crnogorsko narodno pozorište,.28. septembar 2015. godine 

Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković učestvovao je na događaju koji su organizovali Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Predstavništvo UNICEF-a u Crnoj Gori, u okviru nastavka kampanje „Svako dijete treba porodicu“, održanom 28. septembra 2015. godine u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Kampanju „Svako dijete treba porodicu“ pokrenuli su Vlada Crne Gore, UNICEF i Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori u septembru 2013. godine, a istoj se priključio i Odbor za ljudska prava i slobode, koji je u saradnji sa Predstavništvom UNICEF-a 2. marta 2015. godine organizovao Javnu tribinu “Prava djeteta-hraniteljstvo”, u Herceg Novom.   

Nakon prikazivanja novog TV spota o hraniteljstvu, o razvoju hraniteljstva u Crnoj Gori govorili su ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević i šef Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Benjamin Perks, a učesnicima se obratio i Nicholas Lyndhurst, glumac poznat po ulozi Rodnija Trotera u BBC-evoj seriji „Mućke“, koji je 2013. godine već boravio u Crnoj Gori povodom otvaranja Kampanje.

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević je istakla da je Crna Gora posvećena pitanju smanjenja smještaja djece u institucijama, kao i pitanjima socijalne i dječije zaštite. U skladu sa Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima djeteta i Smjernicama za socijalnu brigu o djeci potrebno je omogućiti djeci da odrastaju u biološkoj porodici kad god je to moguće i kada je to u njihovom najboljem interesu, a djeci uzrasta do tri godine obezbijediti smještaj u institucijama samo kad su iscrpljene sve druge mogućnosti. Predstavljajući statističke podatke, ukazala je na poboljšanje stanja u ovoj oblasti u Crnoj Gori. Saopštila je da je broj djece smještene u porodičnom smještaju u periodu od 2008. do 2015. godine u Crnoj Gori povećan za 38%, dok je broj djece smještene u Dječijem domu „Mladost“ u Bijeloj u istom periodu smanjen za 46%. Cilj Kampanje i aktivnosti koje Ministarstvo rada i socijalnog staranja preduzima u saradnji sa UNICEF-om je da do 2017. godine nijedno dijete uzrasta do tri godine ne bude smješteno u institucijama.

Ministarka rada i socijalnog staranja je podśetila na rezultate istraživanja o znanju, stavovima i ponašanju građana Crne Gore prema djeci bez roditeljskog staranja, sprovedenog u februaru 2014. godine, koji su pokazali da se pod uticajem Kampanje “Svako dijete treba porodicu” povećala svijest građana o osnovnom ljudskom pravu i potrebi svakog djeteta da raste u toplom porodičnom okruženju. Najznačajniji rezultat ove kampanje je porast broja djece koja su smještena u nesrodničke hraniteljske porodice za 200%u odnosu na period prije Kampanje, o čemu svjedoči podatak da je prije Kampanje četrnaestoro djece bilo u nesrodničkim porodicama, a početkom 2015. godine 42 djece.

Ministarka rada i socijalnog staranja je istakla da su tokom Kampanje svi centri za socijalni rad u Crnoj Gori organizovali događaje pod nazivom „Dan otvorenih vrata“ gdje su zainteresovani građani i potencijalni hranitelji dobili detaljne informacije o hraniteljstvu. U cilju unapređivanja zaštite djece, poboljšanja uslova života i podrške razvoja djece i mladih u hraniteljskim porodicama, u skladu sa njihovim potencijalima, definisani  su strukturalni i funkcionalni standardi za hraniteljstvo, program obuke i pripreme potencijalnih hranitelja, sprovedena je obuka profesionalaca za primjenu standarda za hraniteljstvo, kao i za za procjenu potreba djece, njihovog najboljeg interesa i planiranje njihove zaštite.

Ministarka je zaključila da će Ministarstvo rada i socijalnog staranja i u narednom periodu nastaviti s aktivnostima na podizanju svijesti javnosti o značaju odrastanja djeteta u porodici.

Benjamin Perks, šef Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, saopštio je da kada govori o hraniteljstvu uglavnom priča o ljudskim pravima i socijalnoj pravdi, ali da je neophodno govoriti i o ljubavi koja nedostaje djeci bez roditeljskog staranja i njihovoj nadi da će postati dio neke porodice. Djeci je neophodna roditeljska ljubav kao što su im neophodni voda i vazduh. Iznio je podatak da je u centralnoj i istočnoj Evropi oko milion djece smješteno u institucijama, od čega je polovina sa smetnjama u razvoju. Naglasio je da osoblje u institucijama, koliko god dobro obavljalo svoj posao, nije u stanju da djeci pruži ljubav koju bi im pružili članovi porodice. S tim u vezi, predstavio je prikaz skeniranog mozga djeteta koje odrasta u porodici i djeteta od tri godine koje odrasta u instituciji, na kojem se jasno vide razlike u razvoju emocionalne regije mozga. Istakao je da se od 2008. godine broj djece smještene u Dječijem domu „Mladost“ smanjio gotovo za polovinu, a nada se da do 2017. godine nijedno dijete starosti od nula do tri godine neće biti smješteno u institucije. Imajući u vidu značaj porodice u crnogorskom društvu, uvjeren je da upravo Crna Gora može postati prva država u regionu u kojoj nijedno dijete uzrasta do tri godine nije smješteno u ustanovama. Zaključio je da je osnovno ljudsko pravo svakog djeteta da živi i odrasta u porodici.

Nikolas Lyndhurst, engleski glumac i promoter kampanje „Svako dijete treba porodicu“, istakao je da nije dovoljno reći da je svakom djetetu potrebna porodica, već i da je svakoj porodici potrebno dijete, naglašavajući da mu je uloga roditelja najdraža uloga koju je ikada imao. Pozvao je sve ljude koji su u mogućnosti da postanu hranitelji- da to i učine i istakao da im je za to jedino neophodno da imaju veliko srce. Prethodno se susreo sa hraniteljima iz Crne Gore i bio je oduševljen radošću i osmjesima na njihovim licima dok govore o djeci o kojoj se staraju.

U okviru programa prikazan je i dramsko- plesni performans „Ja sam Nada“ autorke Sanje Garić i balet na pjesmu Ane Štefok „Tebi, mama“ u koreografiji Viktorije Strugar. 

Galerija slika