Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 29. septembar 2015. 10:56

Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode učestvovao na događaju u okviru nastavka kampanje „Svako dijete treba porodicu“

Crnogorsko narodno pozorište,.28. septembar 2015. godine 

Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković učestvovao je na događaju koji su organizovali Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Predstavništvo UNICEF-a u Crnoj Gori, u okviru nastavka kampanje „Svako dijete treba porodicu“, održanom 28. septembra 2015. godine u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Kampanju „Svako dijete treba porodicu“ pokrenuli su Vlada Crne Gore, UNICEF i Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori u septembru 2013. godine, a istoj se priključio i Odbor za ljudska prava i slobode, koji je u saradnji sa Predstavništvom UNICEF-a 2. marta 2015. godine organizovao Javnu tribinu “Prava djeteta-hraniteljstvo”, u Herceg Novom.   

Nakon prikazivanja novog TV spota o hraniteljstvu, o razvoju hraniteljstva u Crnoj Gori govorili su ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević i šef Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Benjamin Perks, a učesnicima se obratio i Nicholas Lyndhurst, glumac poznat po ulozi Rodnija Trotera u BBC-evoj seriji „Mućke“, koji je 2013. godine već boravio u Crnoj Gori povodom otvaranja Kampanje.

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević je istakla da je Crna Gora posvećena pitanju smanjenja smještaja djece u institucijama, kao i pitanjima socijalne i dječije zaštite. U skladu sa Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima djeteta i Smjernicama za socijalnu brigu o djeci potrebno je omogućiti djeci da odrastaju u biološkoj porodici kad god je to moguće i kada je to u njihovom najboljem interesu, a djeci uzrasta do tri godine obezbijediti smještaj u institucijama samo kad su iscrpljene sve druge mogućnosti. Predstavljajući statističke podatke, ukazala je na poboljšanje stanja u ovoj oblasti u Crnoj Gori. Saopštila je da je broj djece smještene u porodičnom smještaju u periodu od 2008. do 2015. godine u Crnoj Gori povećan za 38%, dok je broj djece smještene u Dječijem domu „Mladost“ u Bijeloj u istom periodu smanjen za 46%. Cilj Kampanje i aktivnosti koje Ministarstvo rada i socijalnog staranja preduzima u saradnji sa UNICEF-om je da do 2017. godine nijedno dijete uzrasta do tri godine ne bude smješteno u institucijama.

Ministarka rada i socijalnog staranja je podśetila na rezultate istraživanja o znanju, stavovima i ponašanju građana Crne Gore prema djeci bez roditeljskog staranja, sprovedenog u februaru 2014. godine, koji su pokazali da se pod uticajem Kampanje “Svako dijete treba porodicu” povećala svijest građana o osnovnom ljudskom pravu i potrebi svakog djeteta da raste u toplom porodičnom okruženju. Najznačajniji rezultat ove kampanje je porast broja djece koja su smještena u nesrodničke hraniteljske porodice za 200%u odnosu na period prije Kampanje, o čemu svjedoči podatak da je prije Kampanje četrnaestoro djece bilo u nesrodničkim porodicama, a početkom 2015. godine 42 djece.

Ministarka rada i socijalnog staranja je istakla da su tokom Kampanje svi centri za socijalni rad u Crnoj Gori organizovali događaje pod nazivom „Dan otvorenih vrata“ gdje su zainteresovani građani i potencijalni hranitelji dobili detaljne informacije o hraniteljstvu. U cilju unapređivanja zaštite djece, poboljšanja uslova života i podrške razvoja djece i mladih u hraniteljskim porodicama, u skladu sa njihovim potencijalima, definisani  su strukturalni i funkcionalni standardi za hraniteljstvo, program obuke i pripreme potencijalnih hranitelja, sprovedena je obuka profesionalaca za primjenu standarda za hraniteljstvo, kao i za za procjenu potreba djece, njihovog najboljeg interesa i planiranje njihove zaštite.

Ministarka je zaključila da će Ministarstvo rada i socijalnog staranja i u narednom periodu nastaviti s aktivnostima na podizanju svijesti javnosti o značaju odrastanja djeteta u porodici.

Benjamin Perks, šef Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, saopštio je da kada govori o hraniteljstvu uglavnom priča o ljudskim pravima i socijalnoj pravdi, ali da je neophodno govoriti i o ljubavi koja nedostaje djeci bez roditeljskog staranja i njihovoj nadi da će postati dio neke porodice. Djeci je neophodna roditeljska ljubav kao što su im neophodni voda i vazduh. Iznio je podatak da je u centralnoj i istočnoj Evropi oko milion djece smješteno u institucijama, od čega je polovina sa smetnjama u razvoju. Naglasio je da osoblje u institucijama, koliko god dobro obavljalo svoj posao, nije u stanju da djeci pruži ljubav koju bi im pružili članovi porodice. S tim u vezi, predstavio je prikaz skeniranog mozga djeteta koje odrasta u porodici i djeteta od tri godine koje odrasta u instituciji, na kojem se jasno vide razlike u razvoju emocionalne regije mozga. Istakao je da se od 2008. godine broj djece smještene u Dječijem domu „Mladost“ smanjio gotovo za polovinu, a nada se da do 2017. godine nijedno dijete starosti od nula do tri godine neće biti smješteno u institucije. Imajući u vidu značaj porodice u crnogorskom društvu, uvjeren je da upravo Crna Gora može postati prva država u regionu u kojoj nijedno dijete uzrasta do tri godine nije smješteno u ustanovama. Zaključio je da je osnovno ljudsko pravo svakog djeteta da živi i odrasta u porodici.

Nikolas Lyndhurst, engleski glumac i promoter kampanje „Svako dijete treba porodicu“, istakao je da nije dovoljno reći da je svakom djetetu potrebna porodica, već i da je svakoj porodici potrebno dijete, naglašavajući da mu je uloga roditelja najdraža uloga koju je ikada imao. Pozvao je sve ljude koji su u mogućnosti da postanu hranitelji- da to i učine i istakao da im je za to jedino neophodno da imaju veliko srce. Prethodno se susreo sa hraniteljima iz Crne Gore i bio je oduševljen radošću i osmjesima na njihovim licima dok govore o djeci o kojoj se staraju.

U okviru programa prikazan je i dramsko- plesni performans „Ja sam Nada“ autorke Sanje Garić i balet na pjesmu Ane Štefok „Tebi, mama“ u koreografiji Viktorije Strugar.