Odštampajte ovu stranicu
petak, 15. novembar 2013. 13:15

Održana “Regionalna radionica Mreže parlamentaraca za održivi razvoj – COMPSUD”

U organizaciji „Mreže parlamentaraca za održivi razvoj – COMPSUD“, u periodu od 13. do 15. novembra, u Atini je održana  „Regionalna radionica za poslanike o klimatskim promjenama i njihovom uticaju na region Mediterana“, na kojoj je učestvovao član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, poslanik Vasilije Lalošević.

Na radionici je istaknuto da shodno izvještaju  „Međuvladine komisije za klimatske promjene IPCC“, klimatske promjene imaju veoma nepovoljan uticaj na region Mediterana i da se u narednom periodu očekuje intezivnije pojavljivanje fenomena kao što su podizanje nivoa mora, povremena jaka suša, sveukupno smanjenje padavina praćeno smanjenjem toka rijeka, prodiranje slane vode i salanizacija podzemnih voda kao i  intezivne padavine u kratkom periodu koje prouzrokuju poplave i eroziju.

S tim u vezi, naglašena je potreba za hitnim djelovanjem kako bi se umanjila vjerovatnoća pojavljivanja pomenutih fenomena, koji između ostalog, direktno utiču na kvalitet i kvantitet vode za piće, a u konačnom i na zdravlje ljudi. Takođe, iskazana je bojazan da klimatske promjene mogu uticati na poljoprivrednu proizvodnju, energetiku, ribarstvo, turizam i razvoj infrastrukture.

Ocijenjeno je da su kapaciteti za suočavanje sa klimatskim promjenama mediteranskih zemalja ograničeni iz više razloga, iako trenutno postoji nekoliko regionalnih i nacionalnih inicijativa i programa po ovom pitanju, ali da sveukupno ne postoji koordinisana i jedinstvena linija akcije u Evro-mediteranskom regionu koja bi objedinila i sprovela zajedničke ciljeve i akcije.

Učesnicima skupa, između ostalih, obratili su se i Evangelos Meimarakis, predśednik Parlamenta Grčke, prof. Đanis Maniatis (Giannis Maniatis), ministar za životnu sredinu, energetiku i klimatske promjene Vlade Republike Grčke, Dionisia Avgerinopoulou, predśedavajuća „COMPSUD-om“ i  predśednica Odbora za životnu sredinu i vode Parlamenta Grčke i Dimitris Kourkoulas, pomoćnik ministra vanjskih poslova Vlade Republike Grčke.

Cilj održane radionice bio je informisati poslanike o aktuelnim i nadolazećim regionalnim inicijativama i programima o klimatskim promjenama i raznolikostima i njihovom uticaju na region Mediterana kao i njihovom povezanošću sa programima za vode i životnu sredinu. Takođe, cilj radionice bila je i razmjena iskustava i viđenja između poslanika i drugih zainteresovanih strana o tome kako poslanici mogu unaprijediti njihovu ulogu i doprinos u promovisanju prioritetnih akcija na regionalnom i nacionalnom nivou.

Regionalnoj radionici za poslanike, prethodio je „10. sastanak Mreže parlamentaraca za održivi razvoj – COMPSUD“, na kojem je istaknuta važnost ovog okvira saradanje poslanika iz regiona Mediterana i dogovoreno da se sljedeći sastanak „COMPSUD-a“ održi tokom 2014. godine.

Galerija slika