Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 15. novembar 2013. 13:15

Održana “Regionalna radionica Mreže parlamentaraca za održivi razvoj – COMPSUD”

U organizaciji „Mreže parlamentaraca za održivi razvoj – COMPSUD“, u periodu od 13. do 15. novembra, u Atini je održana  „Regionalna radionica za poslanike o klimatskim promjenama i njihovom uticaju na region Mediterana“, na kojoj je učestvovao član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, poslanik Vasilije Lalošević.

Na radionici je istaknuto da shodno izvještaju  „Međuvladine komisije za klimatske promjene IPCC“, klimatske promjene imaju veoma nepovoljan uticaj na region Mediterana i da se u narednom periodu očekuje intezivnije pojavljivanje fenomena kao što su podizanje nivoa mora, povremena jaka suša, sveukupno smanjenje padavina praćeno smanjenjem toka rijeka, prodiranje slane vode i salanizacija podzemnih voda kao i  intezivne padavine u kratkom periodu koje prouzrokuju poplave i eroziju.

S tim u vezi, naglašena je potreba za hitnim djelovanjem kako bi se umanjila vjerovatnoća pojavljivanja pomenutih fenomena, koji između ostalog, direktno utiču na kvalitet i kvantitet vode za piće, a u konačnom i na zdravlje ljudi. Takođe, iskazana je bojazan da klimatske promjene mogu uticati na poljoprivrednu proizvodnju, energetiku, ribarstvo, turizam i razvoj infrastrukture.

Ocijenjeno je da su kapaciteti za suočavanje sa klimatskim promjenama mediteranskih zemalja ograničeni iz više razloga, iako trenutno postoji nekoliko regionalnih i nacionalnih inicijativa i programa po ovom pitanju, ali da sveukupno ne postoji koordinisana i jedinstvena linija akcije u Evro-mediteranskom regionu koja bi objedinila i sprovela zajedničke ciljeve i akcije.

Učesnicima skupa, između ostalih, obratili su se i Evangelos Meimarakis, predśednik Parlamenta Grčke, prof. Đanis Maniatis (Giannis Maniatis), ministar za životnu sredinu, energetiku i klimatske promjene Vlade Republike Grčke, Dionisia Avgerinopoulou, predśedavajuća „COMPSUD-om“ i  predśednica Odbora za životnu sredinu i vode Parlamenta Grčke i Dimitris Kourkoulas, pomoćnik ministra vanjskih poslova Vlade Republike Grčke.

Cilj održane radionice bio je informisati poslanike o aktuelnim i nadolazećim regionalnim inicijativama i programima o klimatskim promjenama i raznolikostima i njihovom uticaju na region Mediterana kao i njihovom povezanošću sa programima za vode i životnu sredinu. Takođe, cilj radionice bila je i razmjena iskustava i viđenja između poslanika i drugih zainteresovanih strana o tome kako poslanici mogu unaprijediti njihovu ulogu i doprinos u promovisanju prioritetnih akcija na regionalnom i nacionalnom nivou.

Regionalnoj radionici za poslanike, prethodio je „10. sastanak Mreže parlamentaraca za održivi razvoj – COMPSUD“, na kojem je istaknuta važnost ovog okvira saradanje poslanika iz regiona Mediterana i dogovoreno da se sljedeći sastanak „COMPSUD-a“ održi tokom 2014. godine.