Odštampajte ovu stranicu
petak, 29. novembar 2013. 11:36

U Viljnusu održan sastanak predśedavajućih odborima za vanjske poslove i Parlamentarni forum za demokratiju

Sastanak posvećen Istočnom partnerstvo EU i demokratijama u tranziciji


U okviru parlamentarnih aktivnosti polugodišnjeg litvanskog predśedavanja Evropskoj uniji, u Viljnusu je u periodu od 27. do 28. novembra održan sastanak predśedavajućih odborima za vanjske poslove nacionalnih parlamenata EU i Parlamentarni forum za demokratiju na kojem je učestvovala Delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore u sastavu: predśednik Odbora prof. dr Miodrag Vuković i članovi Odbora Žana Filipović i Goran Danilović.
Posljednji u nizu sastanaka parlamentarne dimenzije litvanskog predsjedavanja EU bio je posvećen demokratijama u tranziciji, promovisanju demokratije u svijetu i istočnom partnerstvu Evropske unije u susret održavanju „Trećeg samita Istočnog partnerstva“, koji će biti održan 29. novembra u Viljnusu.
U okviru tri sesije, učesnicima skupa, između ostalih, obratili su se: Linas Linkevičius, ministar vanjskih poslova Republike Litvanije, Vitautas Landsbergis (Vytautas Landbergis), predśednik Vrhovnog savjeta Republike Litvanije i član Evropskog parlamenta, Igor Korman (Igor Corman), predśednik Parlamenta Moldavije, Karim Gelab (Karim Ghellab), predśednik Parlamenta Maroka, Pet Koks (Pat Cox), poslanik Evropskog parlamenta i Vitali Kličko (Vitali Klitschko), poslanik Parlamenta Ukrajine.
Na sastanku je istaknuta podrška politici EU usmjerenoj ka globalnom promovisanju demokratije i poštovanja ključnih vrijednosti i principa „Univerzalne Deklaracije o ljudksim pravima“ i u tom smislu upućena ocjena da i dalje postoji značajan broj država i režima koji na autoritativan i totalitaran način konstantno i sistematski krše ljudska prava i sprječavaju razvoj demokratije.
Tokom sesije koja se odnosila na „Istočno partnerstvo Evropske unije“ istaknuto je da su posljednja proširenja približila Uniju zemljama istočne Evrope i južnog Kavkaza čime se pitanje bezbjednosti Unije direktno vezuje za stabilnost i prosperitet Ukrajine, Moldavije, Bjelorusije, Gruzije, Jermenije i Azerbejdžana. S tim u vezi, naglašena je strateška važnost istočnog partnerstva za EU i širi region Evrope, kako bi se postigla dugoročna dobrobit za sve zemlje na koje se partnerstvo odnosi. Jačanje demokratije, vladavina prava, poštovanje ljudskih prava, tržišna ekonomija i dobro upravljanje su ključne vrijednosti politike istočnog partnerstva, zaključeno je na sastanku.
U susret Samitu istočnog partnerstva EU, izraženo je očekivanje da će napredak biti postignut i da će uslijediti potpisivanje sporazuma o pridruživanju i sporazuma o širenju zone slobodne trgovine sa Republikom Ukrajinom kao i da će će se inicirati potpisivanje sličnih sporazuma sa Republikom Moldavijom i Republikom Gruzijom.

Galerija slika