Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 29. novembar 2013. 11:36

U Viljnusu održan sastanak predśedavajućih odborima za vanjske poslove i Parlamentarni forum za demokratiju

Sastanak posvećen Istočnom partnerstvo EU i demokratijama u tranziciji


U okviru parlamentarnih aktivnosti polugodišnjeg litvanskog predśedavanja Evropskoj uniji, u Viljnusu je u periodu od 27. do 28. novembra održan sastanak predśedavajućih odborima za vanjske poslove nacionalnih parlamenata EU i Parlamentarni forum za demokratiju na kojem je učestvovala Delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore u sastavu: predśednik Odbora prof. dr Miodrag Vuković i članovi Odbora Žana Filipović i Goran Danilović.
Posljednji u nizu sastanaka parlamentarne dimenzije litvanskog predsjedavanja EU bio je posvećen demokratijama u tranziciji, promovisanju demokratije u svijetu i istočnom partnerstvu Evropske unije u susret održavanju „Trećeg samita Istočnog partnerstva“, koji će biti održan 29. novembra u Viljnusu.
U okviru tri sesije, učesnicima skupa, između ostalih, obratili su se: Linas Linkevičius, ministar vanjskih poslova Republike Litvanije, Vitautas Landsbergis (Vytautas Landbergis), predśednik Vrhovnog savjeta Republike Litvanije i član Evropskog parlamenta, Igor Korman (Igor Corman), predśednik Parlamenta Moldavije, Karim Gelab (Karim Ghellab), predśednik Parlamenta Maroka, Pet Koks (Pat Cox), poslanik Evropskog parlamenta i Vitali Kličko (Vitali Klitschko), poslanik Parlamenta Ukrajine.
Na sastanku je istaknuta podrška politici EU usmjerenoj ka globalnom promovisanju demokratije i poštovanja ključnih vrijednosti i principa „Univerzalne Deklaracije o ljudksim pravima“ i u tom smislu upućena ocjena da i dalje postoji značajan broj država i režima koji na autoritativan i totalitaran način konstantno i sistematski krše ljudska prava i sprječavaju razvoj demokratije.
Tokom sesije koja se odnosila na „Istočno partnerstvo Evropske unije“ istaknuto je da su posljednja proširenja približila Uniju zemljama istočne Evrope i južnog Kavkaza čime se pitanje bezbjednosti Unije direktno vezuje za stabilnost i prosperitet Ukrajine, Moldavije, Bjelorusije, Gruzije, Jermenije i Azerbejdžana. S tim u vezi, naglašena je strateška važnost istočnog partnerstva za EU i širi region Evrope, kako bi se postigla dugoročna dobrobit za sve zemlje na koje se partnerstvo odnosi. Jačanje demokratije, vladavina prava, poštovanje ljudskih prava, tržišna ekonomija i dobro upravljanje su ključne vrijednosti politike istočnog partnerstva, zaključeno je na sastanku.
U susret Samitu istočnog partnerstva EU, izraženo je očekivanje da će napredak biti postignut i da će uslijediti potpisivanje sporazuma o pridruživanju i sporazuma o širenju zone slobodne trgovine sa Republikom Ukrajinom kao i da će će se inicirati potpisivanje sličnih sporazuma sa Republikom Moldavijom i Republikom Gruzijom.