Odštampajte ovu stranicu
petak, 06. decembar 2013. 18:45

Održan sastanak predśednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodraga Vukovića i novoimenovanog ambasadora Letonije u Crnoj Gori Imantsa Liegisa

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodrag Vuković, sastao se danas sa Nj.E. Imantsom Viesturs Liegisom, novoimenovanim, izvanrednim i opunomoćenim ambasadorom Republike Letonije u Crnoj Gori.

Tom prilikom, predśednik Vuković je čestitatao novoimenovanom ambasadoru stupanje na dužnost i istakao zadovoljstvo odnosima dvije države.

Vuković je upoznao ambasadora Liegisa sa trenutnom društveno – političkom situacijom u Crnoj Gori i aktuelnim pitanjima koja su u fokusu pažnje parlamentaraca. Naglašavajući važnost sprovedenih reformi u godinama nakon sticanja nezavisnosti, Vuković je kazao da je država Crna Gora uvijek bila partner a ne problem, što je za ponos, imajući u vidu turbulentan period koji je iza nas.

Na sastanku, Vuković je iskazao i očekivanje da će na narednoj śednici Savjeta EU biti usvojena odluku o otvaranju poglavlja 23 i 24, što će označiti još jednu u nizu uspješnih godina na relaciji Crna Gora - EU i mogućnost da i naredne godine, otvaranjem niza drugih, ne manje važnih poglavlja, Crna Gora nastavi da predvodi region ka članstvu u EU.

Ambasador Liegis, posebno je naglasio da Crna Gora predstavlja primjer u regionu u usvajanju evropskih standarda i promovisanju regionalne saradnje i da se s pravom može smatrati liderom u evropskim i evroatlantskim integracijama. Liegis je takođe izrazio punu podršku Republike Letonije evropskim i evroatlantskim aspiracijama Crne Gore, iskazujući očekivanje da će do kraja godine u Briselu biti donijeta odluka o otvaranju najzahtijevnijih pregovaračkih poglavlja.

Na sastanku je naglašena važnost intenziviranja političkih kontakata između zvaničnika dvije države u narednom periodu, posebno na parlamentarnom nivou, imajući u vidu da Republika Letonija preuzima predśedavanje EU 1. januara 2015. godine. Takođe, istaknuta je i inicijativa za formiranjem parlamentarnih Grupa prijatljestva između dvije države i intezviranjem saradnje vanjsko-političkih odbora dva parlamenta.

 

Galerija slika