Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 06. decembar 2013. 18:45

Održan sastanak predśednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodraga Vukovića i novoimenovanog ambasadora Letonije u Crnoj Gori Imantsa Liegisa

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodrag Vuković, sastao se danas sa Nj.E. Imantsom Viesturs Liegisom, novoimenovanim, izvanrednim i opunomoćenim ambasadorom Republike Letonije u Crnoj Gori.

Tom prilikom, predśednik Vuković je čestitatao novoimenovanom ambasadoru stupanje na dužnost i istakao zadovoljstvo odnosima dvije države.

Vuković je upoznao ambasadora Liegisa sa trenutnom društveno – političkom situacijom u Crnoj Gori i aktuelnim pitanjima koja su u fokusu pažnje parlamentaraca. Naglašavajući važnost sprovedenih reformi u godinama nakon sticanja nezavisnosti, Vuković je kazao da je država Crna Gora uvijek bila partner a ne problem, što je za ponos, imajući u vidu turbulentan period koji je iza nas.

Na sastanku, Vuković je iskazao i očekivanje da će na narednoj śednici Savjeta EU biti usvojena odluku o otvaranju poglavlja 23 i 24, što će označiti još jednu u nizu uspješnih godina na relaciji Crna Gora - EU i mogućnost da i naredne godine, otvaranjem niza drugih, ne manje važnih poglavlja, Crna Gora nastavi da predvodi region ka članstvu u EU.

Ambasador Liegis, posebno je naglasio da Crna Gora predstavlja primjer u regionu u usvajanju evropskih standarda i promovisanju regionalne saradnje i da se s pravom može smatrati liderom u evropskim i evroatlantskim integracijama. Liegis je takođe izrazio punu podršku Republike Letonije evropskim i evroatlantskim aspiracijama Crne Gore, iskazujući očekivanje da će do kraja godine u Briselu biti donijeta odluka o otvaranju najzahtijevnijih pregovaračkih poglavlja.

Na sastanku je naglašena važnost intenziviranja političkih kontakata između zvaničnika dvije države u narednom periodu, posebno na parlamentarnom nivou, imajući u vidu da Republika Letonija preuzima predśedavanje EU 1. januara 2015. godine. Takođe, istaknuta je i inicijativa za formiranjem parlamentarnih Grupa prijatljestva između dvije države i intezviranjem saradnje vanjsko-političkih odbora dva parlamenta.