Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 21. jul 2014. 16:50

Održana treća zajednička śednica Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Odbora za evropske integracije

Razmotren Izvještaj o radu Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija u 2013. godini

Na trećoj zajedničkoj śednici održanoj danas, članovi Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i članovi Odbora za evropske integracije razmotrili su Izvještaj o radu Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija u 2013. godini.

Izvještaj je predstavio ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, a śednici su prisustvovali i Vladimir Radulović, državni sekretar za politička pitanja, Aleksandar Andrija Pejović, državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU i Predrag Stamatović, generalni sekretar MVPEI-a.

Ministar Igor Lukšić predstavio je napredak na međunarodnom planu, istakavši da je u 2013. godini Crnu Goru kao nezavisnu državu priznalo šest država, dok su sa sedam zemalja uspostavljeni diplomatski odnosi. U oblasti evropskih integracija, kompletirana je pregovaračka struktura i okončan cjelokupan proces skrininga evropskog zakonodavstva. On je podśetio da je u 2013. godini privremeno zatvoreno poglavlje 26 – Obrazovanje i kultura, a da je otvoreno još pet poglavlja, među kojima su i poglavlja 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost. U okviru evroatlantske agende, Crna Gora je nastavila aktivno sprovođenje reformi i ispunjavanje obaveza, u okviru programa Partnerstvo za mir (PZM).

Uspjeh u diplomatsko-konzularnom smislu u 2013. godini predstavlja i otvaranje ambasada u Bugarskoj, Rumuniji i na Kosovu, imenovanje više nerezidentnih ambasadora, izbor Crne Gore u članstvo organa više multilateralnih organizacija, te regionalna saradnja u okviru Zapadnobalkanske šestorke. Pored toga, ministar Lukšić je obavijestio poslanike o strukturnim izmjenama koje su sprovedene s ciljem institucionalnog jačanja Ministarstva, odnosno o transformisanju Centra za iseljenike u Upravu za dijasporu, te o formiranju Generalnog direktorata za ekonomsku diplomatiju i međunarodnu kulturnu saradnju.

Poslanici su se tokom śednice interesovali za dalje korake Crne Gore u evro-atlantskim integracijama, imajući u vidu da se očekuje da Crna Gora neće dobiti poziv za članstvo na Samitu u Velsu ove godine. Pored toga, predmet diskusije bile su aktuelnosti u vezi sa rješavanjem pitanja Prevlake, trenutna dešavanja u Gazi, odnosi sa Rusijom i dešavanja u Ukrajini, te napredak u ostvarivanju mjera definisanih u akcionim planovima za poglavlja 23 i 24, čije sprovođenje je neophodno radi daljeg uspjeha Crne Gore u pregovorima sa EU.

Članovi Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i članovi Odbora za evropske integracije usvojili su pozitivna mišljenja o Izvještaju o radu Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija u 2013. godini.

Galerija slika