Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 21. jul 2014. 16:50

Održana treća zajednička śednica Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Odbora za evropske integracije

Razmotren Izvještaj o radu Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija u 2013. godini

Na trećoj zajedničkoj śednici održanoj danas, članovi Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i članovi Odbora za evropske integracije razmotrili su Izvještaj o radu Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija u 2013. godini.

Izvještaj je predstavio ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, a śednici su prisustvovali i Vladimir Radulović, državni sekretar za politička pitanja, Aleksandar Andrija Pejović, državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU i Predrag Stamatović, generalni sekretar MVPEI-a.

Ministar Igor Lukšić predstavio je napredak na međunarodnom planu, istakavši da je u 2013. godini Crnu Goru kao nezavisnu državu priznalo šest država, dok su sa sedam zemalja uspostavljeni diplomatski odnosi. U oblasti evropskih integracija, kompletirana je pregovaračka struktura i okončan cjelokupan proces skrininga evropskog zakonodavstva. On je podśetio da je u 2013. godini privremeno zatvoreno poglavlje 26 – Obrazovanje i kultura, a da je otvoreno još pet poglavlja, među kojima su i poglavlja 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost. U okviru evroatlantske agende, Crna Gora je nastavila aktivno sprovođenje reformi i ispunjavanje obaveza, u okviru programa Partnerstvo za mir (PZM).

Uspjeh u diplomatsko-konzularnom smislu u 2013. godini predstavlja i otvaranje ambasada u Bugarskoj, Rumuniji i na Kosovu, imenovanje više nerezidentnih ambasadora, izbor Crne Gore u članstvo organa više multilateralnih organizacija, te regionalna saradnja u okviru Zapadnobalkanske šestorke. Pored toga, ministar Lukšić je obavijestio poslanike o strukturnim izmjenama koje su sprovedene s ciljem institucionalnog jačanja Ministarstva, odnosno o transformisanju Centra za iseljenike u Upravu za dijasporu, te o formiranju Generalnog direktorata za ekonomsku diplomatiju i međunarodnu kulturnu saradnju.

Poslanici su se tokom śednice interesovali za dalje korake Crne Gore u evro-atlantskim integracijama, imajući u vidu da se očekuje da Crna Gora neće dobiti poziv za članstvo na Samitu u Velsu ove godine. Pored toga, predmet diskusije bile su aktuelnosti u vezi sa rješavanjem pitanja Prevlake, trenutna dešavanja u Gazi, odnosi sa Rusijom i dešavanja u Ukrajini, te napredak u ostvarivanju mjera definisanih u akcionim planovima za poglavlja 23 i 24, čije sprovođenje je neophodno radi daljeg uspjeha Crne Gore u pregovorima sa EU.

Članovi Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i članovi Odbora za evropske integracije usvojili su pozitivna mišljenja o Izvještaju o radu Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija u 2013. godini.