Odštampajte ovu stranicu
petak, 30. januar 2015. 15:22

Održana 42. śednica Odbora za međunarodne odnose i iseljenike

Na današnjoj, 42. śednici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, održano je kontrolno saslušanje potpredśednika Vlade Crne Gore i ministra vanjskih poslova i evropskih integracija dr Igora Lukšića i ministra unutrašnjih poslova mr Raška Konjevića, na temu novonastalog spora sa Bosnom i Hercegovinom o razgraničenju na području Sutorine, a na osnovu Odluke donijete na 41. śednici Odbora.

Nakon korisne razmjene mišljenja članova Odbora i ministara Lukšića i Konjevića, povodom spora oko razgraničenja na području Sutorine, poslanici su usvojili sljedeće Zaključke:
1. Odbor je zaključio da je razgraničenje i utvrđivanje državne granice između Crne Gore i Bosne i Hercegovine završeno na pravno valjan i pravedan način i očekuje da se Ugovor o državnoj granici između Crne Gore i BiH uskoro prihvati i ratifikuje;
Odbor smatra da je razgraničenje između Crne Gore i Bosne i Hercegovine završena stvar i preporučuje državnim organima da se proces dovede do kraja.
2. Odbor je konstatovao da su Vlada Crne Gore i Vijeće ministara BiH prihvatili Predlog ugovora koji je u potpunosti usaglašen.
3. Odbor je zaključio da su se Crna Gora i Bosna i Hercegovina međusobno priznale u postojećim granicama, te da prilikom međusobnog priznavanja ni jedna od strana nije istakla bilo kakvu rezervu.
4. Odbor konstatuje da su odnosi između Crne Gore i Bosne I Hercegovine dobri i da treba da se nastave u pozitivnom duhu razvijanja otvorenih i prijateljskih bilateralnih odnosa i daljeg zajedničkog doprinosa regionalnoj saradnji .
5. Odbor očekuje da će parlament Bosne i Hercegovine u daljem postupku imati u vidu dosadašnju procedure u izradi Ugovora o državnoj granici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine i cijeniti usaglašenost dokumenta i obezbijediti njegovo potvrđivanje i ratifikaciju u dva parlamenta

Galerija slika