Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 30. januar 2015. 15:22

Održana 42. śednica Odbora za međunarodne odnose i iseljenike

Na današnjoj, 42. śednici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, održano je kontrolno saslušanje potpredśednika Vlade Crne Gore i ministra vanjskih poslova i evropskih integracija dr Igora Lukšića i ministra unutrašnjih poslova mr Raška Konjevića, na temu novonastalog spora sa Bosnom i Hercegovinom o razgraničenju na području Sutorine, a na osnovu Odluke donijete na 41. śednici Odbora.

Nakon korisne razmjene mišljenja članova Odbora i ministara Lukšića i Konjevića, povodom spora oko razgraničenja na području Sutorine, poslanici su usvojili sljedeće Zaključke:
1. Odbor je zaključio da je razgraničenje i utvrđivanje državne granice između Crne Gore i Bosne i Hercegovine završeno na pravno valjan i pravedan način i očekuje da se Ugovor o državnoj granici između Crne Gore i BiH uskoro prihvati i ratifikuje;
Odbor smatra da je razgraničenje između Crne Gore i Bosne i Hercegovine završena stvar i preporučuje državnim organima da se proces dovede do kraja.
2. Odbor je konstatovao da su Vlada Crne Gore i Vijeće ministara BiH prihvatili Predlog ugovora koji je u potpunosti usaglašen.
3. Odbor je zaključio da su se Crna Gora i Bosna i Hercegovina međusobno priznale u postojećim granicama, te da prilikom međusobnog priznavanja ni jedna od strana nije istakla bilo kakvu rezervu.
4. Odbor konstatuje da su odnosi između Crne Gore i Bosne I Hercegovine dobri i da treba da se nastave u pozitivnom duhu razvijanja otvorenih i prijateljskih bilateralnih odnosa i daljeg zajedničkog doprinosa regionalnoj saradnji .
5. Odbor očekuje da će parlament Bosne i Hercegovine u daljem postupku imati u vidu dosadašnju procedure u izradi Ugovora o državnoj granici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine i cijeniti usaglašenost dokumenta i obezbijediti njegovo potvrđivanje i ratifikaciju u dva parlamenta