Odštampajte ovu stranicu
petak, 13. februar 2015. 12:29

Održana 43. śednica Odbora za međunarodne odnose i iseljenike

Usvojen Izvještaj o radu Odbora za 2014. godinu i Plan rada za 2015. godinu

Članovi Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore su na danas održanoj śednici uvojili Izvještaj o radu Odbora za 2014. godinu i Plan rada za 2015. godinu.
Izvještaj o radu sadrži pregled cjelokupnih aktivnosti Odbora, koji je u izvještajnom periodu u kontinuitetu izvršavao svoje obaveze u zakonodavnoj i nadzornoj funkciji, kao i u pogledu međunarodnih parlamentarnih aktivnosti, podjednako u bilateralnom i multilateralnom aspektu. Članovi Odbora su bili posvećeni na polju parlamentarne diplomatije, prepoznajući značaj i potencijal za unapređenje saradnje na regionalnom i globalnom nivou. Izvještaj prepoznaje i aktivniju saradnju skupštinskog radnog tijela sa iseljenicima iz Crne Gore, te navodi realizovane aktivnosti sa udruženjima iseljenika i ostvarene nove oblike saradnje sa nadležnim državnim organima koji se bave ovim pitanjima. U 2014. godini Odbor je razmotrio 18 predloga zakona, održao je 14 konsultativnih i jedno kontrolno saslušanje. Odbor je razmatrao i dao pozitivna mišljenja o dvanaest kandidata za ambasadore Crne Gore u inostranstvu.

Osim programa međunarodne saradanje, Planom rada za 2015. godinu, predviđene su redovne zakonodavne i nadzorne aktivnosti Odbora. Planom su predviđene i nove aktivnosti, poput održavanja tematskih śednica o aktuelnim pitanjima, koje će doprinijeti većem uključivanju civilnog društva i građana u rad Odbora. Aktivnosti obuhvaćene Planom u funkciji su ostvarivanja prioriteta u oblastima spoljne politike i saradnje sa iseljenicima iz Crne Gore, a koje spadaju u domen nadležnosti Odbora. Intenziviranje parlamentarne saradnje sa zemljama sa kojima Skupština ima formirane grupe prijateljstva, kao i mogućnost formiranja novih, jedna je od planiranih aktivnosti. Kao poseban događaj, Planom je predviđeno organizovanje XVIII Cetinjskog parlamentarnog foruma sa temom o iseljenicima.

Galerija slika