Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 13. februar 2015. 12:29

Održana 43. śednica Odbora za međunarodne odnose i iseljenike

Usvojen Izvještaj o radu Odbora za 2014. godinu i Plan rada za 2015. godinu

Članovi Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore su na danas održanoj śednici uvojili Izvještaj o radu Odbora za 2014. godinu i Plan rada za 2015. godinu.
Izvještaj o radu sadrži pregled cjelokupnih aktivnosti Odbora, koji je u izvještajnom periodu u kontinuitetu izvršavao svoje obaveze u zakonodavnoj i nadzornoj funkciji, kao i u pogledu međunarodnih parlamentarnih aktivnosti, podjednako u bilateralnom i multilateralnom aspektu. Članovi Odbora su bili posvećeni na polju parlamentarne diplomatije, prepoznajući značaj i potencijal za unapređenje saradnje na regionalnom i globalnom nivou. Izvještaj prepoznaje i aktivniju saradnju skupštinskog radnog tijela sa iseljenicima iz Crne Gore, te navodi realizovane aktivnosti sa udruženjima iseljenika i ostvarene nove oblike saradnje sa nadležnim državnim organima koji se bave ovim pitanjima. U 2014. godini Odbor je razmotrio 18 predloga zakona, održao je 14 konsultativnih i jedno kontrolno saslušanje. Odbor je razmatrao i dao pozitivna mišljenja o dvanaest kandidata za ambasadore Crne Gore u inostranstvu.

Osim programa međunarodne saradanje, Planom rada za 2015. godinu, predviđene su redovne zakonodavne i nadzorne aktivnosti Odbora. Planom su predviđene i nove aktivnosti, poput održavanja tematskih śednica o aktuelnim pitanjima, koje će doprinijeti većem uključivanju civilnog društva i građana u rad Odbora. Aktivnosti obuhvaćene Planom u funkciji su ostvarivanja prioriteta u oblastima spoljne politike i saradnje sa iseljenicima iz Crne Gore, a koje spadaju u domen nadležnosti Odbora. Intenziviranje parlamentarne saradnje sa zemljama sa kojima Skupština ima formirane grupe prijateljstva, kao i mogućnost formiranja novih, jedna je od planiranih aktivnosti. Kao poseban događaj, Planom je predviđeno organizovanje XVIII Cetinjskog parlamentarnog foruma sa temom o iseljenicima.