Odštampajte ovu stranicu
srijeda, 15. april 2015. 15:56

Održan sastanak članova Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sa članovima Odbora za evropske poslove Skupštine Republike Portugal

Istaknuta podrška evropskim i evroatlantskim integracijama    

Otvarajući sastanak, poslanik Nikola Gegaj upoznao je delegaciju Portugala sa nadležnostima Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, aktivnostima u okviru međunarodne saradnje Odbora, podjednako na multilateralnom i bilateralnom nivou. Ističući kontinuitet posvećenosti Odbora parlamentarnoj diplomatiji, kao najefikasnijem i najboljem načinu ostvarivanja i učvršćivanja veza sa zemljama regiona, Evrope i svijeta, Gegaj je predočio potencijale saradnje dvaju parlamenata, koja može biti sadržajnija, intenzivnija i plodonosnija. U tom smislu, razmorena je ideja formiranja međuparlamentarne grupe prijateljstva Crne Gore i Portugala.

Predśednik Odbora za evropske poslove Skupštine Republike Portugala Paulo Mata Pinto (Paulo Mota Pinto) pohvalio je konstruktivnu i pozitivnu ulogu Crne Gore u regionu, kao države koja je prepoznata kao faktor mira i stabilnosti. Govoreći o izazovima evropskih i evroatlantskih integracija Crne Gore, delegacija Odbora za evropske poslove je iskazala nedvosmisleno ohrabrenje ka daljim naporima Crne Gore u ostvarivanju tih ciljeva.   

Naglašavajući značaj članstva Crne Gore u Sjeveroatlantskom savezu za region i Evropsku uniju, poslanik Darko Pajović je upoznao poslanike Portugala da u parlementu postoji većinska podrška. Iako izazovi u reformi bezbjednosnog sektora ostaju da se riješe, mišljenja je da je snažna podrška Portugala veoma značajna u godini kada se očekuje poziv Crne Gore za članstvo u NATO.

Zajednički je konstatovano da međuparlamentarna saradnja predstavlja doprinos i podstrek više sveukupnim odnosima Crne Gore i Portugala. Sastanak su takođe obilježile teme aktuelnih međunarodnih pitanja, globalnih izazova ali i zajedničkih vrijednosti zasnovanih na evropskim principima i standardima.

Delegaciju Odbora za evropske poslove, pored predśednika Odbora, činili su: zamjenik predśednika Odbora Vitalino Kanas (Vitalino Canas), Ana Katarina Mendez (Ana Catarina Mendes), Karlos Sao Martino (Carlos São Martinho), Duarte Markes (Duarte Marques) i Raul de Almeida (Raúl de Almeida). Ispred Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sastanku su prisustvovali Nikola Gegaj, dr Jasmin Sutović i Darko Pajović.

Galerija slika