Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 15. april 2015. 15:56

Održan sastanak članova Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sa članovima Odbora za evropske poslove Skupštine Republike Portugal

Istaknuta podrška evropskim i evroatlantskim integracijama    

Otvarajući sastanak, poslanik Nikola Gegaj upoznao je delegaciju Portugala sa nadležnostima Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, aktivnostima u okviru međunarodne saradnje Odbora, podjednako na multilateralnom i bilateralnom nivou. Ističući kontinuitet posvećenosti Odbora parlamentarnoj diplomatiji, kao najefikasnijem i najboljem načinu ostvarivanja i učvršćivanja veza sa zemljama regiona, Evrope i svijeta, Gegaj je predočio potencijale saradnje dvaju parlamenata, koja može biti sadržajnija, intenzivnija i plodonosnija. U tom smislu, razmorena je ideja formiranja međuparlamentarne grupe prijateljstva Crne Gore i Portugala.

Predśednik Odbora za evropske poslove Skupštine Republike Portugala Paulo Mata Pinto (Paulo Mota Pinto) pohvalio je konstruktivnu i pozitivnu ulogu Crne Gore u regionu, kao države koja je prepoznata kao faktor mira i stabilnosti. Govoreći o izazovima evropskih i evroatlantskih integracija Crne Gore, delegacija Odbora za evropske poslove je iskazala nedvosmisleno ohrabrenje ka daljim naporima Crne Gore u ostvarivanju tih ciljeva.   

Naglašavajući značaj članstva Crne Gore u Sjeveroatlantskom savezu za region i Evropsku uniju, poslanik Darko Pajović je upoznao poslanike Portugala da u parlementu postoji većinska podrška. Iako izazovi u reformi bezbjednosnog sektora ostaju da se riješe, mišljenja je da je snažna podrška Portugala veoma značajna u godini kada se očekuje poziv Crne Gore za članstvo u NATO.

Zajednički je konstatovano da međuparlamentarna saradnja predstavlja doprinos i podstrek više sveukupnim odnosima Crne Gore i Portugala. Sastanak su takođe obilježile teme aktuelnih međunarodnih pitanja, globalnih izazova ali i zajedničkih vrijednosti zasnovanih na evropskim principima i standardima.

Delegaciju Odbora za evropske poslove, pored predśednika Odbora, činili su: zamjenik predśednika Odbora Vitalino Kanas (Vitalino Canas), Ana Katarina Mendez (Ana Catarina Mendes), Karlos Sao Martino (Carlos São Martinho), Duarte Markes (Duarte Marques) i Raul de Almeida (Raúl de Almeida). Ispred Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sastanku su prisustvovali Nikola Gegaj, dr Jasmin Sutović i Darko Pajović.