Odštampajte ovu stranicu
utorak, 30. jun 2015. 16:10

Održana peta zajednička śednica Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Odbora za evropske integracije

Članovi dva odbora većinom glasova podržali Izvještaj o radu Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija u 2014. godini

Članovi Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i članovi Odbora za evropske integracije na danas održanoj zajedničkoj śednici razmotrili su Izvještaj o radu Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija u 2014. godini.

Izvještaj je predstavio ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, koji je izložio aktivnosti Ministarstva u oblasti evropskih i evroatlanskih integracija, bilateralnih i multilateralnih odnosa, ekonomske diplomatije, saradnje sa iseljenicima i administrativnim kapacitetima. Ministar je istakao da je u prošloj godini otvoreno devet pregovaračkih poglavlja, a da je na planu integracije u NATO, Crna Gora nastavila aktivno sprovođenje reformi i ispunjavanje obaveza iz evroatlanske agende. Ministar je naglasio i važnost rada na tekstu zakona koji će bliže urediti pitanje saradnje sa iseljenicima.

Poslanici su se interesovali za dinamiku ostvarivanja napretka u procesu pregovora sa EU, aktivnosti usmjerene na završetak procesa demarkacije granica, kao i za način vođenja evidencije iseljenika čije se uspostavljanje planira. Na śednici je ukazano na potrebu intenziviranja ekonomske diplomatije, daljeg jačanja diplomatsko-konzularne mreže, ali je i pohvaljena državna administracija, u smislu posvećenosti i zalaganja prilikom ispunjavanja obaveza na putu Crne Gore u EU. Osim toga, poslanici su sugerisali da ubuduće izvještaji o radu Ministarstva sadrže i informacije o aktivnostima koje su rezultat saradnje Skupštine i Ministarstva.

Članovi Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i članovi Odbora za evropske integracije većinom glasova su podržali Izvještaj o radu Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija u 2014. godini.

Galerija slika