Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 30. jun 2015. 16:10

Održana peta zajednička śednica Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Odbora za evropske integracije

Članovi dva odbora većinom glasova podržali Izvještaj o radu Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija u 2014. godini

Članovi Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i članovi Odbora za evropske integracije na danas održanoj zajedničkoj śednici razmotrili su Izvještaj o radu Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija u 2014. godini.

Izvještaj je predstavio ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, koji je izložio aktivnosti Ministarstva u oblasti evropskih i evroatlanskih integracija, bilateralnih i multilateralnih odnosa, ekonomske diplomatije, saradnje sa iseljenicima i administrativnim kapacitetima. Ministar je istakao da je u prošloj godini otvoreno devet pregovaračkih poglavlja, a da je na planu integracije u NATO, Crna Gora nastavila aktivno sprovođenje reformi i ispunjavanje obaveza iz evroatlanske agende. Ministar je naglasio i važnost rada na tekstu zakona koji će bliže urediti pitanje saradnje sa iseljenicima.

Poslanici su se interesovali za dinamiku ostvarivanja napretka u procesu pregovora sa EU, aktivnosti usmjerene na završetak procesa demarkacije granica, kao i za način vođenja evidencije iseljenika čije se uspostavljanje planira. Na śednici je ukazano na potrebu intenziviranja ekonomske diplomatije, daljeg jačanja diplomatsko-konzularne mreže, ali je i pohvaljena državna administracija, u smislu posvećenosti i zalaganja prilikom ispunjavanja obaveza na putu Crne Gore u EU. Osim toga, poslanici su sugerisali da ubuduće izvještaji o radu Ministarstva sadrže i informacije o aktivnostima koje su rezultat saradnje Skupštine i Ministarstva.

Članovi Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i članovi Odbora za evropske integracije većinom glasova su podržali Izvještaj o radu Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija u 2014. godini.