Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 09. novembar 2015. 13:49

Održana “Regionalna radionica Mreže parlamentaraca za održivi razvoj – COMPSUD”

Učestvovala članica Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Žana Filipović

U organizaciji „Mreže parlamentaraca za održivi razvoj – COMPSUD“, u periodu od 4 - 6. novembra, u Atini je održana „Regionalna radionica za članove parlamenata, medija i drugih zainteresovanih strana o prilagođavanju klimatskim promjenama u mediteranskom priobalnom području“, na kojoj je učestvovala članica Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, poslanica Žana Filipović.

Svrha Regionalne radionice je da informiše članove parlamenata o tekućim i budućim međunarodnim i mediteranskim inicijativama i procesima o klimatskim varijabilnostima i promjenama sa naglaskom na priobalna područja na Mediteranu. Takođe, ona ima za cilj da upozna učesnike o regionalnim programima i aktivnostima o klimatskim varijabilnostima, promjenama i programima vezanim za vode, priobalna područja i životnu sredinu, sa ciljem da se identifikuju načini za aktivniji angažman poslanika u pomenutim oblastima.

Na ovoj radionici su učestvovali - članovi parlamenata iz zemalja Mediterana, novinari, predstavnici organizacija civilnog društva i predstavnici međunarodnih i regionalnih institucija i organizacija.

Tokom sastanaka je ocijenjeno da je potreba zajedničkog djelovanja na svim nivoima od vitalnog značaja za unapređenje dijaloga o zaštiti životne sredine na Mediteranu i neophodnih društveno-ekonomskih uslova u cilju stvaranja kontinuiteta održivog razvoja u regionu.

Regionalna radionica je, takođe, predstavljala priliku za razmjenu iskustava i stavova između poslanika, medija i drugih zainteresovanih strana o načinima poboljšanja uloge i doprinosa poslanika u oblikovanju političkih agendi i promovisanju prioritetnih akcija na regionalnom i nacionalnom nivou, sa akcentom na klimatske varijabilnosti i promjene kao i na obrazovanju za održivi razvoj.

Poslanica Filipović je, takođe, prisustvovala i završnom događaju, koji je prethodio Regionalnoj radionici, a odnosi se na: MedPartnership - Mediteranski veliki morski ekosistemi i Integracije klimatske varijabilnosti i promjene u nacionalne strategije za primjenu Protokola o integralnom upravljanju priobalnim područjima u Mediteranu (IUOP).

Galerija slika