Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 09. novembar 2015. 13:49

Održana “Regionalna radionica Mreže parlamentaraca za održivi razvoj – COMPSUD”

Učestvovala članica Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Žana Filipović

U organizaciji „Mreže parlamentaraca za održivi razvoj – COMPSUD“, u periodu od 4 - 6. novembra, u Atini je održana „Regionalna radionica za članove parlamenata, medija i drugih zainteresovanih strana o prilagođavanju klimatskim promjenama u mediteranskom priobalnom području“, na kojoj je učestvovala članica Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, poslanica Žana Filipović.

Svrha Regionalne radionice je da informiše članove parlamenata o tekućim i budućim međunarodnim i mediteranskim inicijativama i procesima o klimatskim varijabilnostima i promjenama sa naglaskom na priobalna područja na Mediteranu. Takođe, ona ima za cilj da upozna učesnike o regionalnim programima i aktivnostima o klimatskim varijabilnostima, promjenama i programima vezanim za vode, priobalna područja i životnu sredinu, sa ciljem da se identifikuju načini za aktivniji angažman poslanika u pomenutim oblastima.

Na ovoj radionici su učestvovali - članovi parlamenata iz zemalja Mediterana, novinari, predstavnici organizacija civilnog društva i predstavnici međunarodnih i regionalnih institucija i organizacija.

Tokom sastanaka je ocijenjeno da je potreba zajedničkog djelovanja na svim nivoima od vitalnog značaja za unapređenje dijaloga o zaštiti životne sredine na Mediteranu i neophodnih društveno-ekonomskih uslova u cilju stvaranja kontinuiteta održivog razvoja u regionu.

Regionalna radionica je, takođe, predstavljala priliku za razmjenu iskustava i stavova između poslanika, medija i drugih zainteresovanih strana o načinima poboljšanja uloge i doprinosa poslanika u oblikovanju političkih agendi i promovisanju prioritetnih akcija na regionalnom i nacionalnom nivou, sa akcentom na klimatske varijabilnosti i promjene kao i na obrazovanju za održivi razvoj.

Poslanica Filipović je, takođe, prisustvovala i završnom događaju, koji je prethodio Regionalnoj radionici, a odnosi se na: MedPartnership - Mediteranski veliki morski ekosistemi i Integracije klimatske varijabilnosti i promjene u nacionalne strategije za primjenu Protokola o integralnom upravljanju priobalnim područjima u Mediteranu (IUOP).