Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 11. jul 2016. 11:17

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike u pośeti udruženjima iseljenika iz Crne Gore u Albaniji

Predstavnici crnogorskih institucija u radnoj pośeti Skadru

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodrag Vuković, direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović i generalni direktor za konzularne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Željko Stamatović, boravili su u radnoj pośeti Skadru i tom prilikom se susreli sa predstavnicima Udruženja iseljenika „Alba Montenegro“ i Udruženja crnogorske manjine „Duklja“.

Na sastancima su tretirane brojne teme od značaja za naše iseljenike u Albaniji, od položaja naše zajednice, prava koja ostvaruju u zemlji prijema, ispunjavanju zakonski propisanih obaveza, naročito kada je riječ o aktuelnom formiranju Savjeta za saradnju sa iseljenicima, do organizacije i realizacije projekata škola i kurseva maternjeg jezika.

Sagovornici su se saglasili da Zakon o saradnji Crne Gore sa iseljenicima predstavlja veliki korak na planu sistemskog uređivanja ove tematike i propisuje brojne obaveze kojima će sveukupna saradnja sa iseljeništvom biti znatno unaprijeđena. Tokom sastanka bilo je riječi o formiranju Savjeta za saradnju sa iseljenicima, cilju njegovog formiranja i prvoj śednici čije se sazivanje očekuje na jesen ove godine.

U razgovoru sa predstavnicima udruženja „Alba Montenegro", članovi crnogorske delegacije kazali su da će, u saradnji sa nadležnim institucijama, nastojati da u narednom periodu obezbijede podršku neophodnu za realizaciju kursa maternjeg jezika.

U razgovoru sa predstavnicima Udruženja “Duklja”, članovi crnogorske delegacije su istakli punu posvećenost aktivnostima u cilju očuvanja identiteta potomaka naših iseljenika i ostvarivanja ravnopravnosti sa ostalim manjinskim zajednicama.

Članovi udruženja su izrazili veliku zahvalnost na pośeti predstavnika crnogorskih institucija, čime se još jednom potvrđuje briga matične zemlje i spremnost institucija sistema, da potrebama i zahtjevima naših iseljenika pomognu u granicama svojih mogućnosti i nadležnosti.

 

Galerija slika