Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 11. jul 2016. 11:17

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike u pośeti udruženjima iseljenika iz Crne Gore u Albaniji

Predstavnici crnogorskih institucija u radnoj pośeti Skadru

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodrag Vuković, direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović i generalni direktor za konzularne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Željko Stamatović, boravili su u radnoj pośeti Skadru i tom prilikom se susreli sa predstavnicima Udruženja iseljenika „Alba Montenegro“ i Udruženja crnogorske manjine „Duklja“.

Na sastancima su tretirane brojne teme od značaja za naše iseljenike u Albaniji, od položaja naše zajednice, prava koja ostvaruju u zemlji prijema, ispunjavanju zakonski propisanih obaveza, naročito kada je riječ o aktuelnom formiranju Savjeta za saradnju sa iseljenicima, do organizacije i realizacije projekata škola i kurseva maternjeg jezika.

Sagovornici su se saglasili da Zakon o saradnji Crne Gore sa iseljenicima predstavlja veliki korak na planu sistemskog uređivanja ove tematike i propisuje brojne obaveze kojima će sveukupna saradnja sa iseljeništvom biti znatno unaprijeđena. Tokom sastanka bilo je riječi o formiranju Savjeta za saradnju sa iseljenicima, cilju njegovog formiranja i prvoj śednici čije se sazivanje očekuje na jesen ove godine.

U razgovoru sa predstavnicima udruženja „Alba Montenegro", članovi crnogorske delegacije kazali su da će, u saradnji sa nadležnim institucijama, nastojati da u narednom periodu obezbijede podršku neophodnu za realizaciju kursa maternjeg jezika.

U razgovoru sa predstavnicima Udruženja “Duklja”, članovi crnogorske delegacije su istakli punu posvećenost aktivnostima u cilju očuvanja identiteta potomaka naših iseljenika i ostvarivanja ravnopravnosti sa ostalim manjinskim zajednicama.

Članovi udruženja su izrazili veliku zahvalnost na pośeti predstavnika crnogorskih institucija, čime se još jednom potvrđuje briga matične zemlje i spremnost institucija sistema, da potrebama i zahtjevima naših iseljenika pomognu u granicama svojih mogućnosti i nadležnosti.