Odštampajte ovu stranicu
subota, 22. oktobar 2016. 21:09

Miodrag Vuković učestvovao na XVIII Lučindanskim susretima

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodrag Vuković učestvovao je na manifestaciji ,,Lučindanski susreti”, koja je danas održana u Zagrebu, u organizaciji Nacionalne  zajednice Crnogoraca Hrvatske i Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore ,,Montenegro” Zagreb.

Lučindanski susreti su u zadnjih deset godina posvećeni najznačajnijim događajima iz bogate crnogorske istorije. Sveke godine je gost jedan crnogorski grad, a ovoga puta je to Mojkovac, pa se 18. Lučindanskim susretima obilježava  stogodišnjica Mojkovačke bitke.

Manifestaciju je otvorio predśednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske Danilo Ivezić, a pored poslanika Miodraga Vukovića prisutnima su se obratili predśednik Matice crnogorske Dragan Radulović, predśednik Opštine Mojkovac Dejan Medojević, kao i izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Slavko Kojić.

U svom govoru, poslanik Vuković se osvrnuo na obilježavanje stoljeća Mojkovačke bitke, te na značaj očuvanja istorijskog pamćenja, kulture i tradicije Crne Gore van njenih granica.

On je istakao da je crnogorska nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj, radeći na svojoj afirmaciji i zaštiti, ujedno dala doprinos izgradnji prosperitetnijeg hrvatskog društva.

Podśetio je da 2016. predstavlja godinu istorijski izuzetno važnih jubileja, među kojima deset godina obnavljanja suverenosti i hiljadu godina državnosti Crne Gore. 

- Crna Gora je na putu traganja morala proći mnogo toga, bilo je uspona i padova, ali najčešće velikih događaja koji danas poslije toliko godina svijetle kao putokazi ka konačnom cilju. U nizu tih veličanstvenih istina je i Mojkovačka bitka prije 100 godina gdje se Crna Gora po ko zna koji put pokazala Crnom Gorom, žrtvujući sebe za univerzalne ideale - kazao je tom prilikom Miodrag Vuković.

Skupu je prisustvovalo preko 600 učesnika, Crnogoraca i Crnogorki iz svih nacionalnih udruženja iz Hrvatske, kao i prijatelja Crne Gore. Među prisutnima bio je i ambasador Crne Gore u Republici Hrvatskoj Boro Vučinić.

Manifestaciju je pratio bogat kulturno umjetnički program.

 

Galerija slika