Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
subota, 22. oktobar 2016. 21:09

Miodrag Vuković učestvovao na XVIII Lučindanskim susretima

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodrag Vuković učestvovao je na manifestaciji ,,Lučindanski susreti”, koja je danas održana u Zagrebu, u organizaciji Nacionalne  zajednice Crnogoraca Hrvatske i Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore ,,Montenegro” Zagreb.

Lučindanski susreti su u zadnjih deset godina posvećeni najznačajnijim događajima iz bogate crnogorske istorije. Sveke godine je gost jedan crnogorski grad, a ovoga puta je to Mojkovac, pa se 18. Lučindanskim susretima obilježava  stogodišnjica Mojkovačke bitke.

Manifestaciju je otvorio predśednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske Danilo Ivezić, a pored poslanika Miodraga Vukovića prisutnima su se obratili predśednik Matice crnogorske Dragan Radulović, predśednik Opštine Mojkovac Dejan Medojević, kao i izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Slavko Kojić.

U svom govoru, poslanik Vuković se osvrnuo na obilježavanje stoljeća Mojkovačke bitke, te na značaj očuvanja istorijskog pamćenja, kulture i tradicije Crne Gore van njenih granica.

On je istakao da je crnogorska nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj, radeći na svojoj afirmaciji i zaštiti, ujedno dala doprinos izgradnji prosperitetnijeg hrvatskog društva.

Podśetio je da 2016. predstavlja godinu istorijski izuzetno važnih jubileja, među kojima deset godina obnavljanja suverenosti i hiljadu godina državnosti Crne Gore. 

- Crna Gora je na putu traganja morala proći mnogo toga, bilo je uspona i padova, ali najčešće velikih događaja koji danas poslije toliko godina svijetle kao putokazi ka konačnom cilju. U nizu tih veličanstvenih istina je i Mojkovačka bitka prije 100 godina gdje se Crna Gora po ko zna koji put pokazala Crnom Gorom, žrtvujući sebe za univerzalne ideale - kazao je tom prilikom Miodrag Vuković.

Skupu je prisustvovalo preko 600 učesnika, Crnogoraca i Crnogorki iz svih nacionalnih udruženja iz Hrvatske, kao i prijatelja Crne Gore. Među prisutnima bio je i ambasador Crne Gore u Republici Hrvatskoj Boro Vučinić.

Manifestaciju je pratio bogat kulturno umjetnički program.