Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 20. mart 2014. 14:58

U Briselu održan zajednički sastanak Evropskog parlamenta i nacionalnih parlamenata

Sastanku održanom na temu „Budući prioriteti u oblasti građanskih sloboda, pravosuđa i unutrašnjih poslova“, prisustvovali članovi Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Azra Jasavić i Husnija Šabović.

Predstavnici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, poslanici Azra Jasavić i Husnija Šabović, učestvovali su 19. marta u Evropskom parlamentu, u Briselu na zajedničkom sastanku Evropskog parlamenta i nacionalnih parlamenata na temu: „Budući prioriteti u oblasti građanskih sloboda, pravosuđa i unutrašnjih poslova“.

Sastanak su otvorili Juan Fernando Lopez Aguilar, predśedavajući Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta, i Kyriakos Virvidakis, predśedavajući Stalnog Odbora za javnu upravu, javni red i pravdu Parlamenta Grčke.

U okviru prve sesije riječi je bilo o razvijanju strategije unutrašnje bezbjednosti EU, jačanju policijske saradnje i EUROPOL-u, o čemu su govorili Agustín Díaz De Mera Garcia-Consuegra, poslanik, i izvjestilac za nacrt Uredbe o Europolu, Juan Ramón Represa Fernandez, zamjenik predśedavajućeg Odbora za pravosuđe u Senatu Španije, i izvjestilac za obrazloženje mišljenja Uredbe o Europolu, kao i Rob Wainwright, direktor Europola. Drugu sesiju sastanka obilježila je rasprava na temu razvoja politike EU na polju imigracije i azila, gdje su učešće uzeli Miltiadis VARVITSIOTIS, ministar Trgovačke mornarice Republike Grčke, Karlos Coehlo, poslanik, i izvjestilac o nacrtu Uredbe o uspostavljanju pravila za nadzor spoljnih granica mora u kontekstu operativne saradnje u koordinaciji Frontxa na spoljnim granicama država članica, Karlos Coehlo, poslanik, i izvjestilac o nacrtu Uredbe o uspostavljanju pravila za nadzor spoljnih granica mora u kontekstu operativne saradnje u koordinaciji Frontxa na spoljnim granicama država članica, kao i Eugenio Ambrosi, iz  Međunarodne organizacije za migracije. Nakon završetka rasprave u okviru druge sesije, Viviane Reding, potpredśednica Komisije predstavila je Predloge Evropske komisije za post –Stockholmski period za oblast pravde, dok je Predloge Evropske komisije za post - Stockholmski period u oblasti unutrašnjih poslova predočila Cecilia Malmström, komesar zadužen za unutrašnje poslove.

U okviru sesije koja je bila posvećena osnovnim pravima građana EU u digitalnom vremenu, i jačanju zaštite podataka i zaštite građane EU protiv masovnog elektronskog nadzora, govorili su Jan Albrecht, poslanik i izvjestilac za nacrt Regulative o zaštiti podataka; Claude Moraes, poslanik,i  izvjestilac LIBE istrage o „masovnom elektronskom nadzoru građana EU", kao i Karl Sigfrid, član Odbora za Ustav Švedskog Riksdagena.

Četvrta sesija na zajedničkom sastanku Evropskog parlamenta i nacionalnih parlamenata ticala se razvoja oblasti krivičnog prava pod Lisabonskim sporazumom sa fokusom na Kancelariju Evropskog javnog tužilaštva i instrumente sudske saradnje u krivičnim stvarima. Panelisti su bili Salvatore Iacolino, poslanik, izvjestilac o nacrtu Uredbe EPPO, Sarah Ludford, poslanica, i izvjestilac za reviziju evropskog Naloga za hapšenje, kao i Nicolae-Ciprian NICA, potpredśednik Odbora za pravna pitanja, disciplinske postupke i imunitet u Senatu Rumunije.           

Na sesiji na kojoj se vodila debata o pitanjima razvoja politike EU na polju imigracije i azila, kao i u djelu sastanka koji je bio posvećen Kancelariji Evropskog javnog tužilaštva, učešće je uzela i poslanica Azra Jasavić.

Na kraju svake od sesija, održana je debata sa nacionalnim parlamentaracima i članovima Evropskog parlamenta, dok je jednodnevni sastanak završen kratkim pregledom zaključaka, od strane Juana Fernanda Lopez Aguilara i Kyriakos Virvidakisa, koji su ujedno i otvorili skup u Evropskom parlamentu.

Domaćini skupa bili su Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta i Odbor za državnu upravu, javni red i pravosuđe Parlamenta Grčke.

                           

Galerija slika