Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 20. mart 2014. 14:58

U Briselu održan zajednički sastanak Evropskog parlamenta i nacionalnih parlamenata

Sastanku održanom na temu „Budući prioriteti u oblasti građanskih sloboda, pravosuđa i unutrašnjih poslova“, prisustvovali članovi Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Azra Jasavić i Husnija Šabović.

Predstavnici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, poslanici Azra Jasavić i Husnija Šabović, učestvovali su 19. marta u Evropskom parlamentu, u Briselu na zajedničkom sastanku Evropskog parlamenta i nacionalnih parlamenata na temu: „Budući prioriteti u oblasti građanskih sloboda, pravosuđa i unutrašnjih poslova“.

Sastanak su otvorili Juan Fernando Lopez Aguilar, predśedavajući Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta, i Kyriakos Virvidakis, predśedavajući Stalnog Odbora za javnu upravu, javni red i pravdu Parlamenta Grčke.

U okviru prve sesije riječi je bilo o razvijanju strategije unutrašnje bezbjednosti EU, jačanju policijske saradnje i EUROPOL-u, o čemu su govorili Agustín Díaz De Mera Garcia-Consuegra, poslanik, i izvjestilac za nacrt Uredbe o Europolu, Juan Ramón Represa Fernandez, zamjenik predśedavajućeg Odbora za pravosuđe u Senatu Španije, i izvjestilac za obrazloženje mišljenja Uredbe o Europolu, kao i Rob Wainwright, direktor Europola. Drugu sesiju sastanka obilježila je rasprava na temu razvoja politike EU na polju imigracije i azila, gdje su učešće uzeli Miltiadis VARVITSIOTIS, ministar Trgovačke mornarice Republike Grčke, Karlos Coehlo, poslanik, i izvjestilac o nacrtu Uredbe o uspostavljanju pravila za nadzor spoljnih granica mora u kontekstu operativne saradnje u koordinaciji Frontxa na spoljnim granicama država članica, Karlos Coehlo, poslanik, i izvjestilac o nacrtu Uredbe o uspostavljanju pravila za nadzor spoljnih granica mora u kontekstu operativne saradnje u koordinaciji Frontxa na spoljnim granicama država članica, kao i Eugenio Ambrosi, iz  Međunarodne organizacije za migracije. Nakon završetka rasprave u okviru druge sesije, Viviane Reding, potpredśednica Komisije predstavila je Predloge Evropske komisije za post –Stockholmski period za oblast pravde, dok je Predloge Evropske komisije za post - Stockholmski period u oblasti unutrašnjih poslova predočila Cecilia Malmström, komesar zadužen za unutrašnje poslove.

U okviru sesije koja je bila posvećena osnovnim pravima građana EU u digitalnom vremenu, i jačanju zaštite podataka i zaštite građane EU protiv masovnog elektronskog nadzora, govorili su Jan Albrecht, poslanik i izvjestilac za nacrt Regulative o zaštiti podataka; Claude Moraes, poslanik,i  izvjestilac LIBE istrage o „masovnom elektronskom nadzoru građana EU", kao i Karl Sigfrid, član Odbora za Ustav Švedskog Riksdagena.

Četvrta sesija na zajedničkom sastanku Evropskog parlamenta i nacionalnih parlamenata ticala se razvoja oblasti krivičnog prava pod Lisabonskim sporazumom sa fokusom na Kancelariju Evropskog javnog tužilaštva i instrumente sudske saradnje u krivičnim stvarima. Panelisti su bili Salvatore Iacolino, poslanik, izvjestilac o nacrtu Uredbe EPPO, Sarah Ludford, poslanica, i izvjestilac za reviziju evropskog Naloga za hapšenje, kao i Nicolae-Ciprian NICA, potpredśednik Odbora za pravna pitanja, disciplinske postupke i imunitet u Senatu Rumunije.           

Na sesiji na kojoj se vodila debata o pitanjima razvoja politike EU na polju imigracije i azila, kao i u djelu sastanka koji je bio posvećen Kancelariji Evropskog javnog tužilaštva, učešće je uzela i poslanica Azra Jasavić.

Na kraju svake od sesija, održana je debata sa nacionalnim parlamentaracima i članovima Evropskog parlamenta, dok je jednodnevni sastanak završen kratkim pregledom zaključaka, od strane Juana Fernanda Lopez Aguilara i Kyriakos Virvidakisa, koji su ujedno i otvorili skup u Evropskom parlamentu.

Domaćini skupa bili su Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta i Odbor za državnu upravu, javni red i pravosuđe Parlamenta Grčke.