Odštampajte ovu stranicu
utorak, 01. jul 2014. 19:25

Održan sastanak predstavnika Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu sa predstavnicom OEBS-a za slobodu medija

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija, Dunja Mijatović, koja se nalazi u radnoj pośeti Crnoj Gori, sastala se sa predśednikom Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Rifatom Rastoderom i zamjenicom predśednika Odbora, Snežanom Jonicom

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o aktuelnim pitanjima koja se tiču slobode  medija u Crnoj Gori. Dunja Mijatovićje ukazala da je napravljen veliki pomak u pogledu legislative u ovoj materiji, ali da se pažnja mora usmjeriti na što bolju i efikasniju implementaciju zakona. Ona je izrazila i spremnost OEBS-a da pruži savjetodavnu pomoć kroz izradu uporednih analiza ili ekspertskih mišljenja u odnosu na pitanja koja mogu biti predmet budućih zakonodavnih inicijativa.

Andrey Rikhter, šef Kabineta, iznio je uporedna iskustva povodom kaznenih mjera koje se tiču uvrede i klevete, dajući sugestije koje bi bile korisne u daljoj implementaciji.

Predśednik Odbora Rifat Rastoder, ukazao je na činjenicu da ono što Odbor za politički sistem pravosuđe i upravu, kao radno tijelo u čijoj je nadležnosti razmatranje legislative koja se odnosi na konkretne teme, može učiniti, je mogućnost poboljšanja i unaprjeđenja zakonodavnog okvira, kao i kontinuirana primjena kontrolnih mehanizama datih na raspolaganje Poslovnikom Skupštine Crne Gore.

Zamjenica predśednika Odbora, Snežana Jonica, istakla je spremnost Odbora  da u domenu svojih nadležnosti doprinese jasnom definisanju svih slabih tačaka u ovoj oblasti, a da zatim radi na promjeni rješenja koja nijesu dobra, te kontinuirano prati primjene zakonskih rješenja koja su dobra - ali im primjena nije na odgovarajućem nivou.

U pratnji Dunje Mijatović bili su: Andrey Rikhter, šef Kabineta, Frane Maroević, viši savjetnik, Valdemar Figaj, zamjenik sefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori i Iva Šćepanović, saradnica u Misiji OEBS-a u Crnoj Gori.

Ispred Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, sastanku su prisustvovali predśednik Odbora, Rifat Rastoder, zamjenica predśednika Odbora, Snežana Jonica i Služba Odbora.

Galerija slika