Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 01. jul 2014. 19:25

Održan sastanak predstavnika Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu sa predstavnicom OEBS-a za slobodu medija

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija, Dunja Mijatović, koja se nalazi u radnoj pośeti Crnoj Gori, sastala se sa predśednikom Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Rifatom Rastoderom i zamjenicom predśednika Odbora, Snežanom Jonicom

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o aktuelnim pitanjima koja se tiču slobode  medija u Crnoj Gori. Dunja Mijatovićje ukazala da je napravljen veliki pomak u pogledu legislative u ovoj materiji, ali da se pažnja mora usmjeriti na što bolju i efikasniju implementaciju zakona. Ona je izrazila i spremnost OEBS-a da pruži savjetodavnu pomoć kroz izradu uporednih analiza ili ekspertskih mišljenja u odnosu na pitanja koja mogu biti predmet budućih zakonodavnih inicijativa.

Andrey Rikhter, šef Kabineta, iznio je uporedna iskustva povodom kaznenih mjera koje se tiču uvrede i klevete, dajući sugestije koje bi bile korisne u daljoj implementaciji.

Predśednik Odbora Rifat Rastoder, ukazao je na činjenicu da ono što Odbor za politički sistem pravosuđe i upravu, kao radno tijelo u čijoj je nadležnosti razmatranje legislative koja se odnosi na konkretne teme, može učiniti, je mogućnost poboljšanja i unaprjeđenja zakonodavnog okvira, kao i kontinuirana primjena kontrolnih mehanizama datih na raspolaganje Poslovnikom Skupštine Crne Gore.

Zamjenica predśednika Odbora, Snežana Jonica, istakla je spremnost Odbora  da u domenu svojih nadležnosti doprinese jasnom definisanju svih slabih tačaka u ovoj oblasti, a da zatim radi na promjeni rješenja koja nijesu dobra, te kontinuirano prati primjene zakonskih rješenja koja su dobra - ali im primjena nije na odgovarajućem nivou.

U pratnji Dunje Mijatović bili su: Andrey Rikhter, šef Kabineta, Frane Maroević, viši savjetnik, Valdemar Figaj, zamjenik sefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori i Iva Šćepanović, saradnica u Misiji OEBS-a u Crnoj Gori.

Ispred Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, sastanku su prisustvovali predśednik Odbora, Rifat Rastoder, zamjenica predśednika Odbora, Snežana Jonica i Služba Odbora.