Odštampajte ovu stranicu
utorak, 31. maj 2016. 15:56

Sastanak predstavnika Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu sa ekspertom Evropske komisije za oblast slobode medija

U okviru ekspertske misije za reviziju medijskih sloboda, koju sprovodi Evropska komisija, predstavnici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu sastali su se sa Mauricijom Mensijem, nezavisnim ekspertom iz oblasti slobode medija.

Na sastanku je bilo riječi o zakonodavnom okviru iz ove oblasti, praksi u zemljama Evropske unije i mehanizmima za unaprjeđenje istih.

Prezentujući aktuelno stanje u ovoj oblasti, učesnici su se saglasili da se, kada je riječ o zakonskoj regulativi, evropski standardi u potpunosti implementiraju s tim da je potrebno dodatno ojačati mehanizme primjene u praksi. Pored toga, istaknuta je važnost iznalaženja modela održivog finansiranja javnog servisa kao i poštovanje ustavnih načela od strane medija u pogledu izvještavanja. Imajući u vidu navedeno, Odbor će u okviru svoje nadležnosti nastaviti detaljno da prati realizaciju preporuka datih u Izvještaju o napretku Evropske komisije u cilju potpune usklađenosti sa pravnom tekovinom iz ove oblasti.

Od strane eksperta je naglašeno da je usljed digitalizacije i opšte dostupnosti informacija putem interneta uloga i opseg javnog servisa značajno izmijenjen, te da je potrebno prilagoditi se takvim okolnostima.

Ispred Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, sastanku su prisustvovali predśednik Odbora, Rifat Rastoder, članice Odbora, Marta Šćepanović i Danijela Marković, kao i Služba odbora.  

 

Galerija slika