Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 31. maj 2016. 15:56

Sastanak predstavnika Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu sa ekspertom Evropske komisije za oblast slobode medija

U okviru ekspertske misije za reviziju medijskih sloboda, koju sprovodi Evropska komisija, predstavnici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu sastali su se sa Mauricijom Mensijem, nezavisnim ekspertom iz oblasti slobode medija.

Na sastanku je bilo riječi o zakonodavnom okviru iz ove oblasti, praksi u zemljama Evropske unije i mehanizmima za unaprjeđenje istih.

Prezentujući aktuelno stanje u ovoj oblasti, učesnici su se saglasili da se, kada je riječ o zakonskoj regulativi, evropski standardi u potpunosti implementiraju s tim da je potrebno dodatno ojačati mehanizme primjene u praksi. Pored toga, istaknuta je važnost iznalaženja modela održivog finansiranja javnog servisa kao i poštovanje ustavnih načela od strane medija u pogledu izvještavanja. Imajući u vidu navedeno, Odbor će u okviru svoje nadležnosti nastaviti detaljno da prati realizaciju preporuka datih u Izvještaju o napretku Evropske komisije u cilju potpune usklađenosti sa pravnom tekovinom iz ove oblasti.

Od strane eksperta je naglašeno da je usljed digitalizacije i opšte dostupnosti informacija putem interneta uloga i opseg javnog servisa značajno izmijenjen, te da je potrebno prilagoditi se takvim okolnostima.

Ispred Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, sastanku su prisustvovali predśednik Odbora, Rifat Rastoder, članice Odbora, Marta Šćepanović i Danijela Marković, kao i Služba odbora.