Odštampajte ovu stranicu
petak, 16. septembar 2016. 16:15

Održana druga śednica Odbora za praćenje primjene Zakona o izboru odbornika i poslanika u dijelu koji se odnosi na medije

Na drugoj śednici Odbora za praćenje primjene Zakona o izboru odbornika i poslanika u dijelu koji se odnosi na medije, danas su razmijenjena  mišljenja članova Odbora i glavnih i odgovornih urednika elektronskih medija u Crnoj Gori, koja se odnose na izvještavanje u predizbornoj kampanji.

Saopštena su različita gledišta o ulozi Agencije za elektronske medije i o potrebi da ona kreira skup opštih pravila primjenjivih i na javne i na privatne elektronske medije. Istaknuto je da su vrlo osjetljiva pitanja procjene povrede npr. javnog morala, ličnosti, poštovanja novinarskih standarda i slično. Postignuta je saglasnost o poštovanju  standarda samoregulatornih tijela, poštovanju Zakona o elektronskim medijima, kao i konvencije o ljudskim pravima. Takođe je nedvosmisleno ukazano da novinari i mediji ne smiju širiti govor mržnje. Saopšteno je da i za ubuduće treba njegovati slobodno, necenzurisano novinarstvo, pri čemu je novinarska etika jedini ograničavajući faktor objavljivanju sadržaja uvredljive ili diskriminatorske prirode.

Ṥednici su prisustvovali članovi Odbora: Nada Drobnjak, Danko Šarančić, Suljo Mustafić, Slaven Radunović, Koča Pavlović i  Vladislav Bojović.

Ṥednici nijesu prisustvovali: Žana Filipović, Genci Nimanbegu i Danijela Danka Marković.

Galerija slika