Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 16. septembar 2016. 16:15

Održana druga śednica Odbora za praćenje primjene Zakona o izboru odbornika i poslanika u dijelu koji se odnosi na medije

Na drugoj śednici Odbora za praćenje primjene Zakona o izboru odbornika i poslanika u dijelu koji se odnosi na medije, danas su razmijenjena  mišljenja članova Odbora i glavnih i odgovornih urednika elektronskih medija u Crnoj Gori, koja se odnose na izvještavanje u predizbornoj kampanji.

Saopštena su različita gledišta o ulozi Agencije za elektronske medije i o potrebi da ona kreira skup opštih pravila primjenjivih i na javne i na privatne elektronske medije. Istaknuto je da su vrlo osjetljiva pitanja procjene povrede npr. javnog morala, ličnosti, poštovanja novinarskih standarda i slično. Postignuta je saglasnost o poštovanju  standarda samoregulatornih tijela, poštovanju Zakona o elektronskim medijima, kao i konvencije o ljudskim pravima. Takođe je nedvosmisleno ukazano da novinari i mediji ne smiju širiti govor mržnje. Saopšteno je da i za ubuduće treba njegovati slobodno, necenzurisano novinarstvo, pri čemu je novinarska etika jedini ograničavajući faktor objavljivanju sadržaja uvredljive ili diskriminatorske prirode.

Ṥednici su prisustvovali članovi Odbora: Nada Drobnjak, Danko Šarančić, Suljo Mustafić, Slaven Radunović, Koča Pavlović i  Vladislav Bojović.

Ṥednici nijesu prisustvovali: Žana Filipović, Genci Nimanbegu i Danijela Danka Marković.