Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 09. jun 2014. 11:07

Završena studijska pośeta delegacije Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport NR Kini

Na poziv Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i javno zdravstvo Svekineskog narodnog kongresa, Delegacija Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport boravila u Kini

Na poziv Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i javno zdravstvo Svekineskog narodnog kongresa, Delegacija Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore u sastavu mr Branka Tanasijević predśednica Odbora i šefica delegacije, doc. dr Srđa Popović, doc. dr Draginja Vuksanović, prof. dr Jelisava Kalezić i dr Radosav Nišavić, članovi Odbora, boravila je u studijskoj pośeti NR Kini, od 1–7. juna 2014. godine.

Delegacija Odbora se u Svekineskom narodnom kongresu sastala sa članovima Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i javno zdravstvo, dok je u Ministarstvu obrazovanja delegacija imala sastanak sa ekspertima Ministarstva zaduženim za osnovno, srednje i visoko obrazovanje. Takođe, delegacija Odbora je u Pekingu pośetila i Pekinški univerzitet.

Tokom pośete NR Kini, delegacija Odbora je boravila i u Šangaju, gdje su upriličeni sastanci sa predstavnicima stalnog Odbora za obrazovanje Narodnog kongresa grada Šangaja i Komiteta za obrazovanje, a takođe, članovi delegacije su imali priliku da pośete i osnovnu školu „Seven colour flower“, koja važi za jednu od najboljih u Šangaju. Takođe, tokom boravka u NR Kini, delegacija je imala niz pośeta kulturnim i sportskim institucijama u Pekingu i Šangaju.

Delegacija Odbora je bila u prilici da se detaljno upozna sa kineskim sistemom obrazovanja uopšte, ali i posebno sa sistemom obrazovanja grada Šangaja, čiji učenici na svjetskom nivou konstantno postižu najbolje rezultate. Suštinski razlog zašto je kineski sistem obrazovanja jedan od najuspješnijih u svijetu je kvalitet nastavnika, zbog čega zemlje sa visokorazvijenim sistemom obrazovanja akcenat stavljaju na to kako biraju i osposobljavaju nastavni kadar, čiji zadatak je da transponuju znanje.

Izdvajanja za obrazovanje su najveći izdatak u centralnom budžetu NR Kine, a politika Vlade je da se procenat izdvajanja za obrazovanje iz godine u godinu povećava. Shodno tome, izvanredni rezultati učenika iz Šangaja na PISA testiranjima proizilaze otuda što se djeca u ranom uzrastu uče da je obrazovanje veoma važno,  a roditelji ih usmjeravaju da od obrazovanja zavisi njihova budućnost. Drugi razlog je to što se u Kini, za razliku od manjerazvijenih država, više ulaže u kvalitet obrazovanja, tj. vodi se računa o kvalitetu, a ne o kvantitetu.

Sagovornici iz NR Kine su izrazili zadovoljstvo zbog ove pośete, kao i želju da se nastavi veoma uspješna saradnja između dvije države, na svim nivoima i u svim oblastima.

Galerija slika