Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 09. jun 2014. 11:07

Završena studijska pośeta delegacije Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport NR Kini

Na poziv Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i javno zdravstvo Svekineskog narodnog kongresa, Delegacija Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport boravila u Kini

Na poziv Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i javno zdravstvo Svekineskog narodnog kongresa, Delegacija Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore u sastavu mr Branka Tanasijević predśednica Odbora i šefica delegacije, doc. dr Srđa Popović, doc. dr Draginja Vuksanović, prof. dr Jelisava Kalezić i dr Radosav Nišavić, članovi Odbora, boravila je u studijskoj pośeti NR Kini, od 1–7. juna 2014. godine.

Delegacija Odbora se u Svekineskom narodnom kongresu sastala sa članovima Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i javno zdravstvo, dok je u Ministarstvu obrazovanja delegacija imala sastanak sa ekspertima Ministarstva zaduženim za osnovno, srednje i visoko obrazovanje. Takođe, delegacija Odbora je u Pekingu pośetila i Pekinški univerzitet.

Tokom pośete NR Kini, delegacija Odbora je boravila i u Šangaju, gdje su upriličeni sastanci sa predstavnicima stalnog Odbora za obrazovanje Narodnog kongresa grada Šangaja i Komiteta za obrazovanje, a takođe, članovi delegacije su imali priliku da pośete i osnovnu školu „Seven colour flower“, koja važi za jednu od najboljih u Šangaju. Takođe, tokom boravka u NR Kini, delegacija je imala niz pośeta kulturnim i sportskim institucijama u Pekingu i Šangaju.

Delegacija Odbora je bila u prilici da se detaljno upozna sa kineskim sistemom obrazovanja uopšte, ali i posebno sa sistemom obrazovanja grada Šangaja, čiji učenici na svjetskom nivou konstantno postižu najbolje rezultate. Suštinski razlog zašto je kineski sistem obrazovanja jedan od najuspješnijih u svijetu je kvalitet nastavnika, zbog čega zemlje sa visokorazvijenim sistemom obrazovanja akcenat stavljaju na to kako biraju i osposobljavaju nastavni kadar, čiji zadatak je da transponuju znanje.

Izdvajanja za obrazovanje su najveći izdatak u centralnom budžetu NR Kine, a politika Vlade je da se procenat izdvajanja za obrazovanje iz godine u godinu povećava. Shodno tome, izvanredni rezultati učenika iz Šangaja na PISA testiranjima proizilaze otuda što se djeca u ranom uzrastu uče da je obrazovanje veoma važno,  a roditelji ih usmjeravaju da od obrazovanja zavisi njihova budućnost. Drugi razlog je to što se u Kini, za razliku od manjerazvijenih država, više ulaže u kvalitet obrazovanja, tj. vodi se računa o kvalitetu, a ne o kvantitetu.

Sagovornici iz NR Kine su izrazili zadovoljstvo zbog ove pośete, kao i želju da se nastavi veoma uspješna saradnja između dvije države, na svim nivoima i u svim oblastima.