Odštampajte ovu stranicu
subota, 04. jul 2015. 09:59

Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport boravio u dvodnevnoj pośeti SR Njemačkoj

1. i 2. jul 2015. godine

Odbor je imao susret sa zamjenikom šefa Odjeljenja za kulturu u Ministarstvu vanjskih poslova Andreasom Majcnerom, zatim sa predstavnicima Referata za dualno obrazovanje i učenje Uprave za obrazovanje, omladinu i nauku Glavnog grada – pokrajine Berlin Rolf- Diterom Cenelom i Ralfom Jankeom

Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport susreo sa sa delegacijom Odbora za obrazovanje, istraživanje i procjenu tehnološkog učinka Bundestaga Patriciom Lips i Tomasom Feistom, Hrišćansko - demokratska unija (CDU). Tom prilikom članovi delegacije Crne Gore  mogli su da se upoznaju sa načinom i procedurama rada odbora, razmatranja zakona i budžeta u Bundestagu.

U drugom dijelu pośete Odbor je pośetio zanatsku komoru Lajpciga Klausom i Centar za obuku i tehnologiju, kao i Visoku stručnu školu za tehnologiju, ekonomiju i kulturu Lajpciga. Takođe, Odbor je obišao Goethe Institut u Berlinu, koji je koncipiran na principu rada nevladinih organizacija.

Tokom pośete članovi delegacije su imali prilike da vide njemačku neprikosnovenu savršenost u tehnološkom radu, da razmijene mišljanja i predstave potencijale kojima raspolaže  Crna Gora pa i cijeli region, da otvore novu stranicu na polju međusobnog uvažavanja, prevazilaženja onih problema koji stoje na evropskom putu. Odbor je dobio korisne informacije o šansama za mlade studente da se  besplatno školuju na Visokoj stručnoj školi za tehnologiju, ekonomiju i kulturu u Lajpcigu, kako za domaće tako i za strane. Takođe su otvorena pitanja o saradnji sa univerzitetima u Crnoj Gori.

Ovom pośetom postavljeni su dobri temelji daljoj saradnji i otvaranju novih razvojnih vizija na globalnom nivou.

 

Galerija slika