Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
subota, 04. jul 2015. 09:59

Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport boravio u dvodnevnoj pośeti SR Njemačkoj

1. i 2. jul 2015. godine

Odbor je imao susret sa zamjenikom šefa Odjeljenja za kulturu u Ministarstvu vanjskih poslova Andreasom Majcnerom, zatim sa predstavnicima Referata za dualno obrazovanje i učenje Uprave za obrazovanje, omladinu i nauku Glavnog grada – pokrajine Berlin Rolf- Diterom Cenelom i Ralfom Jankeom

Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport susreo sa sa delegacijom Odbora za obrazovanje, istraživanje i procjenu tehnološkog učinka Bundestaga Patriciom Lips i Tomasom Feistom, Hrišćansko - demokratska unija (CDU). Tom prilikom članovi delegacije Crne Gore  mogli su da se upoznaju sa načinom i procedurama rada odbora, razmatranja zakona i budžeta u Bundestagu.

U drugom dijelu pośete Odbor je pośetio zanatsku komoru Lajpciga Klausom i Centar za obuku i tehnologiju, kao i Visoku stručnu školu za tehnologiju, ekonomiju i kulturu Lajpciga. Takođe, Odbor je obišao Goethe Institut u Berlinu, koji je koncipiran na principu rada nevladinih organizacija.

Tokom pośete članovi delegacije su imali prilike da vide njemačku neprikosnovenu savršenost u tehnološkom radu, da razmijene mišljanja i predstave potencijale kojima raspolaže  Crna Gora pa i cijeli region, da otvore novu stranicu na polju međusobnog uvažavanja, prevazilaženja onih problema koji stoje na evropskom putu. Odbor je dobio korisne informacije o šansama za mlade studente da se  besplatno školuju na Visokoj stručnoj školi za tehnologiju, ekonomiju i kulturu u Lajpcigu, kako za domaće tako i za strane. Takođe su otvorena pitanja o saradnji sa univerzitetima u Crnoj Gori.

Ovom pośetom postavljeni su dobri temelji daljoj saradnji i otvaranju novih razvojnih vizija na globalnom nivou.