Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 07. mart 2016. 14:01

Održana 65. śednica Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport

Razmotrena dva predloga zakona

Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport je na danas održanoj śednici razmotrio i jednoglasno podržao:

  • Predlog zakona o inovativnoj djelatnosti, koji je Skupštini Crne Gore podnijela Vlada Crne Gore;
  • Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o Centru za istraživanje i inovacije Zapadnog Balkana WISE, koji je Skupštini Crne Gore podnijela Vlada Crne Gore.

Predloženim zakonom o inovativnoj djelatnosti će se normativno urediti inovativna djelatnost i dati zakonski okvir za uspostavljanje novih instrumenata u inovativnoj djelatnosti, kao i za poboljšanje postojećih instrumenata u oblasti naučnoistraživačke djelatnosti. To će omogućiti da inovacije postanu stub razvoja dinamičnog i relevantnog okruženja za razvoj nauke i istraživanja. Takođe, omogućiće se da naučne ustanove i javna i privatna preduzeća iskoriste svoju aktivniju ulogu u istraživanjima i razvoju. Otvoriće se mogućnosti za: transfer tehnologija; povezivanje naučnoistraživačkih ustanova, tj. naučne i akademske zajednice sa privrednim sektorom u realizaciji primijenjenih i razvojnih istraživanja; poboljšanje kompetitivnosti malih i srednjih preduzeća i promocija preduzetništva; podršku start-up privrednim društvima. Inovativne organizacije u smislu ovog zakona su: naučno-istraživačke ustanove; centri izvrsnosti; ustanove visokog obrazovanja; centri za transfer tehnologija; naučno-tehnološki parkovi; inovaciono preduzetnički centri; poslovni inkubatori; privredna društva i djelovi privrednih društava. Pored toga, zakonom je uređeno da inovativnu djelatnost može da obavlja i fizičko lice, pronalazač – inovator. Po prvi put zakonom se uređuje obaveza Vlade za donošenje strategije inovativne djelatnosti na period od pet godina. Najznačajnija novina odnosi se na uvođenje novih instrumenata u naučni sistem Crne Gore, kao što su: Centar za transfer tehnologija; Naučno-tehnološki park i Inovaciono-preduzetnički centar. Ova tri nova instrumenta, pored postojećih naučnih ustanova, centara izvrsnosti i ustanova visokog obrazovanja, omogućiće dalje podizanje nivoa i kvaliteta ukupne istraživačke zajednice u Crnoj Gori, i njene uporedivosti van granica naše države.

Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport je u svojstvu zainteresovanog Odbora podržao  Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o Centru za istraživanje i inovacije Zapadnog Balkana WISE. Ministri nauke Zapadnog Balkana potpisali su Sporazum o osnivanju Centra za istraživanje i inovacije kojim su obuhvaćene Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Hrvatska, Makedonija i Srbija. WISE će prvenstveno raditi na podsticanju saradnje domaćih naučnika i naučnika u inostranstvu, sa posebnim naglaskom na naučnu dijasporu, u svrhu omogućavanja zajedničkog korišćenja velikih istraživačkih infrastruktura i podsticanje naučnih centara izvrsnosti. WISE će podsticati mobilnost mladih istraživača i doktoranata u regionu Zapadnog Balkana, te između regiona i drugih zemalja. Aktivno će raditi na jačanju saradnje i koordinacije između naučnih organizacija, u cilju boljeg strateškog ulaganja u istraživačku infrastrukturu, kao i na produbljivanju i podsticanju saradnje između naučnih organizacija i industrije. Centar za istraživanje i inovacije Zapadnog Balkana podsticaće mobilnost mladih istraživača i naučnika u regionu Zapadnog Balkana, kao i između regiona i drugih zemalja, zahvaljujući zajedničkoj instituciji koja će predstavljati bazu saradnje na polju nauke i istraživanja.

Osim članova Odbora, śednici su prisustvovale dr Sanja Vlahović, ministarka nauke i Smiljana Prelević, sekretarka Ministarstva nauke.

Galerija slika