Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 07. mart 2016. 14:01

Održana 65. śednica Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport

Razmotrena dva predloga zakona

Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport je na danas održanoj śednici razmotrio i jednoglasno podržao:

  • Predlog zakona o inovativnoj djelatnosti, koji je Skupštini Crne Gore podnijela Vlada Crne Gore;
  • Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o Centru za istraživanje i inovacije Zapadnog Balkana WISE, koji je Skupštini Crne Gore podnijela Vlada Crne Gore.

Predloženim zakonom o inovativnoj djelatnosti će se normativno urediti inovativna djelatnost i dati zakonski okvir za uspostavljanje novih instrumenata u inovativnoj djelatnosti, kao i za poboljšanje postojećih instrumenata u oblasti naučnoistraživačke djelatnosti. To će omogućiti da inovacije postanu stub razvoja dinamičnog i relevantnog okruženja za razvoj nauke i istraživanja. Takođe, omogućiće se da naučne ustanove i javna i privatna preduzeća iskoriste svoju aktivniju ulogu u istraživanjima i razvoju. Otvoriće se mogućnosti za: transfer tehnologija; povezivanje naučnoistraživačkih ustanova, tj. naučne i akademske zajednice sa privrednim sektorom u realizaciji primijenjenih i razvojnih istraživanja; poboljšanje kompetitivnosti malih i srednjih preduzeća i promocija preduzetništva; podršku start-up privrednim društvima. Inovativne organizacije u smislu ovog zakona su: naučno-istraživačke ustanove; centri izvrsnosti; ustanove visokog obrazovanja; centri za transfer tehnologija; naučno-tehnološki parkovi; inovaciono preduzetnički centri; poslovni inkubatori; privredna društva i djelovi privrednih društava. Pored toga, zakonom je uređeno da inovativnu djelatnost može da obavlja i fizičko lice, pronalazač – inovator. Po prvi put zakonom se uređuje obaveza Vlade za donošenje strategije inovativne djelatnosti na period od pet godina. Najznačajnija novina odnosi se na uvođenje novih instrumenata u naučni sistem Crne Gore, kao što su: Centar za transfer tehnologija; Naučno-tehnološki park i Inovaciono-preduzetnički centar. Ova tri nova instrumenta, pored postojećih naučnih ustanova, centara izvrsnosti i ustanova visokog obrazovanja, omogućiće dalje podizanje nivoa i kvaliteta ukupne istraživačke zajednice u Crnoj Gori, i njene uporedivosti van granica naše države.

Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport je u svojstvu zainteresovanog Odbora podržao  Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o Centru za istraživanje i inovacije Zapadnog Balkana WISE. Ministri nauke Zapadnog Balkana potpisali su Sporazum o osnivanju Centra za istraživanje i inovacije kojim su obuhvaćene Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Hrvatska, Makedonija i Srbija. WISE će prvenstveno raditi na podsticanju saradnje domaćih naučnika i naučnika u inostranstvu, sa posebnim naglaskom na naučnu dijasporu, u svrhu omogućavanja zajedničkog korišćenja velikih istraživačkih infrastruktura i podsticanje naučnih centara izvrsnosti. WISE će podsticati mobilnost mladih istraživača i doktoranata u regionu Zapadnog Balkana, te između regiona i drugih zemalja. Aktivno će raditi na jačanju saradnje i koordinacije između naučnih organizacija, u cilju boljeg strateškog ulaganja u istraživačku infrastrukturu, kao i na produbljivanju i podsticanju saradnje između naučnih organizacija i industrije. Centar za istraživanje i inovacije Zapadnog Balkana podsticaće mobilnost mladih istraživača i naučnika u regionu Zapadnog Balkana, kao i između regiona i drugih zemalja, zahvaljujući zajedničkoj instituciji koja će predstavljati bazu saradnje na polju nauke i istraživanja.

Osim članova Odbora, śednici su prisustvovale dr Sanja Vlahović, ministarka nauke i Smiljana Prelević, sekretarka Ministarstva nauke.