Odštampajte ovu stranicu
srijeda, 11. maj 2016. 13:27

Održana 70. śednica Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport

Razmotren Predlog zakona o izmjenama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i jednoglasno podržana inicijativa za pokretanje izmjene Zakona o visokom obrazovanju

Na danas održanoj 70. śednici Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport razmotren je Predlog zakona o izmjenama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, koji su Skupštini Crne Gore podnijeli poslanici: mr Branka Tanasijević, dr Radosav Nišavić, Saša Pešić, Rešid Adrović, Vuk Roćen, prof. dr Jelisava Kalezić, doc. dr Draginja Vuksanović i Andrija Popović.

U obrazloženju razloga za donošenje ovog zakona, koje je izložila mr Branka Tanasijević, predśednica Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, u svojstvu predstavnika predlagača akta, navodi se da se Zakon o izmjenama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju donosi u cilju preciziranja troškova koje plaćaju roditelji djece koja borave u javnim predškolskim ustanovama. Razlog za donošenje ovog zakona su i preporuke Državne revizorske institucije i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda da se ovim zakonom uredi način i namjena trošenja sredstava koja se ostvare po ovom osnovu.

Odbor je jednoglasno podržao Predlog zakona o izmjenama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i predložio Skupštini Crne Gore da ga usvoji.

Na inicijativu poslanika Andrije Popovića, koja je jednoglasno prihvaćena, dnevni red 70. śednice Odbora dopunjen je još jednom tačkom u vezi sa, već ranije pokretanim, pitanjem produženja roka studiranja studentima Univerziteta Crne Gore  koji su započeli studije po studijskim programima koji su važili prije uvođenja Bolonjske deklaracije.

Odbor je razmotrio i jednoglasno podržao inicijativu za pokretanje izmjene Zakona o visokom obrazovanju. Predlog ovog zakona biće razmatran na jednoj od narednih śednica Odbora.

Galerija slika