Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 11. maj 2016. 13:27

Održana 70. śednica Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport

Razmotren Predlog zakona o izmjenama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i jednoglasno podržana inicijativa za pokretanje izmjene Zakona o visokom obrazovanju

Na danas održanoj 70. śednici Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport razmotren je Predlog zakona o izmjenama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, koji su Skupštini Crne Gore podnijeli poslanici: mr Branka Tanasijević, dr Radosav Nišavić, Saša Pešić, Rešid Adrović, Vuk Roćen, prof. dr Jelisava Kalezić, doc. dr Draginja Vuksanović i Andrija Popović.

U obrazloženju razloga za donošenje ovog zakona, koje je izložila mr Branka Tanasijević, predśednica Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, u svojstvu predstavnika predlagača akta, navodi se da se Zakon o izmjenama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju donosi u cilju preciziranja troškova koje plaćaju roditelji djece koja borave u javnim predškolskim ustanovama. Razlog za donošenje ovog zakona su i preporuke Državne revizorske institucije i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda da se ovim zakonom uredi način i namjena trošenja sredstava koja se ostvare po ovom osnovu.

Odbor je jednoglasno podržao Predlog zakona o izmjenama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i predložio Skupštini Crne Gore da ga usvoji.

Na inicijativu poslanika Andrije Popovića, koja je jednoglasno prihvaćena, dnevni red 70. śednice Odbora dopunjen je još jednom tačkom u vezi sa, već ranije pokretanim, pitanjem produženja roka studiranja studentima Univerziteta Crne Gore  koji su započeli studije po studijskim programima koji su važili prije uvođenja Bolonjske deklaracije.

Odbor je razmotrio i jednoglasno podržao inicijativu za pokretanje izmjene Zakona o visokom obrazovanju. Predlog ovog zakona biće razmatran na jednoj od narednih śednica Odbora.