Odštampajte ovu stranicu
srijeda, 18. februar 2015. 14:35

Održana 41. śednica Odbora za rodnu ravnopravnost

Predstavljena Studija o ulaganju u rano obrazovanje djece u Crnoj Gori, koju su publikovali Ministarstvo prosvjete Crne Gore i UNICEF Crne Gore

Bendžamin Perks šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru predstavio je studiju čiju su izradu pokrenuli Ministarstvo prosvjete Crne Gore i UNICEF Crne Gore. Cilj ove studije je razvoj scenarija za proširenje obuhvata predškolskog obrazovanja na svu đecu uzrasta od tri godine do polaska u školu, naročito onu iz ugroženih i marginaliovanih grupa.
Analiza strateškog i regulatornog okvira ukazuje da je u Crnoj Gori prepoznat značaj predškolskog obrazovanja za razvoj đeteta, kao i da postoji dobra programska osnova za njegovo širenje. Trenutni obuhvat đece uzrasta 3-6 godina (koji predstavljaju ciljnu grupu ove studije) iznosi 52% na nivou Crne Gore i veoma varira – u grupi opština sa visokim obuhvatom, koje su mahom opštine južnog regiona, iznosi 88%, dok je u opštinama sa niskim obuhvatom, koje su pretežno opštine sjevernog regiona, svega 27%. Mnoge predškolske ustanove u južnom i centralnom regionu Crne Gore rade preko svojih kapaciteta, sa grupama koje su daleko veće od zakonski propisane forme.
Svrha ove studije jeste analiza scenarija za finansiranje predškolskog obrazovanja, s posebnim akcentom na društveno isključenoj i marginalizovanoj đeci. Tri osnovna cilja ove studije bila su:
- priprema scenarija za finansiranje kojima će se obezbijediti što širi obuhvat predškolski pripremni program za đecu koja će za najviše godinu dana krenuti u školu, kao i scenarija za postepeni rast obuhvata đece uzrasta 3 – 5 godina predškolskim programom, s ciljem postizanja univerzalne pokrivenosti; akcenat je bio marginalizovanim i ugroženim grupama đece;
- obezbjeđivanje preporuka za normativne modele finansiranja usluga predškolskog obrazovanja, kako bi ugrožena đeca/porodice bile uključene; i
- obezbjeđivanje preporuka za optimatizaciju upotrebe postojećih sredstava predškolskoh ustanova u okviru dostupnog/planiranog budžeta.
Śednici su prisustvovali predstavnici UNICEF-a, koordinatorke za pitanja rodne ravnopravnosti u državnim institucijama, direktorke u javnim predškolskim ustanovama i predstavnice Nevladinog sektora.
Prisutne su istakle da je predmetna studija temeljno prikazala stanje u predškolskim ustanovama u Crnoj Gori, kao i obuhvat đece predškolskog uzrasta ovim tipom obrazovanja. Istaknuti su mnogobrojni aspekti koji govore u prilog potrebi za što većim uključivanjem đece u predškolsko obrazovanje ali i probleme sa kojima se susrećemo. Neophodno je prvenstveno podići svijest stanovništva o obaveznom uključivanju djece u predškolsko obrazovanje i to na taj način što će se raditi sveobuhvatne i kontinuirane kampanje. Treba na pravi način iskoristiti postojeće prostorne resurse za obavezni besplatni popodnevni obuhvat đece preko pet godina, kao i mogućnosti edukacije postojećeg kadra i uvođenja novih. Takođe, potrebno je obezbijediti bolju naplativost potraživanja od roditelja za đecu koja borave u vrtiću u narednom periodu, uz postepeno povećavanje cijene boravka đece i omogućiti povećanje kapaciteta.
Na śednici je predstavljena ideja za pokretanje škole za odgovorno roditeljstvo. A upozoreno je i na važnost praćenja rodnog aspekta na polju ranog obrazovanja đece u Crnoj Gori.

Galerija slika