Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 18. februar 2015. 14:35

Održana 41. śednica Odbora za rodnu ravnopravnost

Predstavljena Studija o ulaganju u rano obrazovanje djece u Crnoj Gori, koju su publikovali Ministarstvo prosvjete Crne Gore i UNICEF Crne Gore

Bendžamin Perks šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru predstavio je studiju čiju su izradu pokrenuli Ministarstvo prosvjete Crne Gore i UNICEF Crne Gore. Cilj ove studije je razvoj scenarija za proširenje obuhvata predškolskog obrazovanja na svu đecu uzrasta od tri godine do polaska u školu, naročito onu iz ugroženih i marginaliovanih grupa.
Analiza strateškog i regulatornog okvira ukazuje da je u Crnoj Gori prepoznat značaj predškolskog obrazovanja za razvoj đeteta, kao i da postoji dobra programska osnova za njegovo širenje. Trenutni obuhvat đece uzrasta 3-6 godina (koji predstavljaju ciljnu grupu ove studije) iznosi 52% na nivou Crne Gore i veoma varira – u grupi opština sa visokim obuhvatom, koje su mahom opštine južnog regiona, iznosi 88%, dok je u opštinama sa niskim obuhvatom, koje su pretežno opštine sjevernog regiona, svega 27%. Mnoge predškolske ustanove u južnom i centralnom regionu Crne Gore rade preko svojih kapaciteta, sa grupama koje su daleko veće od zakonski propisane forme.
Svrha ove studije jeste analiza scenarija za finansiranje predškolskog obrazovanja, s posebnim akcentom na društveno isključenoj i marginalizovanoj đeci. Tri osnovna cilja ove studije bila su:
- priprema scenarija za finansiranje kojima će se obezbijediti što širi obuhvat predškolski pripremni program za đecu koja će za najviše godinu dana krenuti u školu, kao i scenarija za postepeni rast obuhvata đece uzrasta 3 – 5 godina predškolskim programom, s ciljem postizanja univerzalne pokrivenosti; akcenat je bio marginalizovanim i ugroženim grupama đece;
- obezbjeđivanje preporuka za normativne modele finansiranja usluga predškolskog obrazovanja, kako bi ugrožena đeca/porodice bile uključene; i
- obezbjeđivanje preporuka za optimatizaciju upotrebe postojećih sredstava predškolskoh ustanova u okviru dostupnog/planiranog budžeta.
Śednici su prisustvovali predstavnici UNICEF-a, koordinatorke za pitanja rodne ravnopravnosti u državnim institucijama, direktorke u javnim predškolskim ustanovama i predstavnice Nevladinog sektora.
Prisutne su istakle da je predmetna studija temeljno prikazala stanje u predškolskim ustanovama u Crnoj Gori, kao i obuhvat đece predškolskog uzrasta ovim tipom obrazovanja. Istaknuti su mnogobrojni aspekti koji govore u prilog potrebi za što većim uključivanjem đece u predškolsko obrazovanje ali i probleme sa kojima se susrećemo. Neophodno je prvenstveno podići svijest stanovništva o obaveznom uključivanju djece u predškolsko obrazovanje i to na taj način što će se raditi sveobuhvatne i kontinuirane kampanje. Treba na pravi način iskoristiti postojeće prostorne resurse za obavezni besplatni popodnevni obuhvat đece preko pet godina, kao i mogućnosti edukacije postojećeg kadra i uvođenja novih. Takođe, potrebno je obezbijediti bolju naplativost potraživanja od roditelja za đecu koja borave u vrtiću u narednom periodu, uz postepeno povećavanje cijene boravka đece i omogućiti povećanje kapaciteta.
Na śednici je predstavljena ideja za pokretanje škole za odgovorno roditeljstvo. A upozoreno je i na važnost praćenja rodnog aspekta na polju ranog obrazovanja đece u Crnoj Gori.