Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 09. mart 2015. 11:09

Održano četvrto zasijedanje „Ženskog parlamenta“

Na pitanja učesnica odgovarali predstavnici/ce Vlade Crne Gore

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić otvorio je danas četvrto zasijedanje „Ženskog parlamenta“, na kome su članovi/ice Vlade Crne Gore odgovarali na pitanja učesnica, predstavnica ženskih grupa parlamentarnih partija, kao i predstavnica civilnog društva. 

Predśednik Krivokapić je istakao da je i na istorijskoj ravni žena u Crnoj Gori stojala iza svih velikih junačkih djela, uključujući i ratna i da je iz tog vremena radnika u tišini dobila punu afirmaciju, ulaskom u vrijeme radnika jednakosti i pravičnosti, čemu je doprinijela i Skupština Crne Gore pokretanjem Ženskog parlamenta.

On je ocijenio da Ženski parlament predstavlja afirmaciju žene u Crnoj Gori i model koji omogućava da na ovoj platformi iskaže sva svoja mišljenja i dostignuća i da ova tematika treba da bude dio našeg življenja, a ne dio obaveza, da postane dio kulture u kojoj je povezano mitsko, tradicionalno i kulturološko.

Predśednik Krivokapić je poručio da u svakom slučaju postoji ogroman prostor za rad, trud i afirmaciju dostignuća žena, kao što su i programi koje sprovodi Odbor za rodnu ravnopravnost, po čemu se Crna Gora može dodatno prepoznati.

Predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak, u uvodnom izlaganju, između ostalog je kazala da je, u godini u kojoj se navršavaju dvije decenije od usvajanja Pekinške platforme i Programa djelovanja na IV svjetskoj konferenciji žena i u kojoj je trebalo dostići Milenijumske razvojne ciljeve, značajno da se 8. marta śećamo svih žena koje su se borile za ostvarivanje ekonomskih, političkih i socijalnih prava žena.

Ona je naglasila da je važno da svako od nas učini da se dese promjene, kako bi ostvarili viziju i postali društvo rodne ravnopravnosti i jednakih mogućnosti.

Predstavnici/ice Vlade Crne Gore odgovorili su na 24 pitanja učesnica iz ženskih asocijacija parlamentarnih partija i civilnog društva.

„Ženski parlament“ organizovao je Odbor za rodnu ravnopravnost, povodom 8.marta, Međunarodnog dana žena, u cilju promovisanja ženskih ljudskih prava u Crnoj Gori i potrebe za većim učešćem žena u političkom i javnom životu, kako bi se putem dijaloga između Skupštine, Vlade i civilnog društva dobio pregled stanja u domenu rodne ravnopravnosti i identifikovale oblasti u koje je neophodno uložiti dodatne napore, radi postizanja značajnih rezultata.sa ciljem promocije ženskih ljudskih prava u Crnoj Gori.

Śednici su prisustvovali i predstavnici/ce diplomatskog kora, međunarodnih organizacija i lokalne samouprave, poslanici/ce i predśednici klubova poslanika.

Prije početka zasijedanja, predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak, otvorila je izložbu radova mlade crnogorske umjetnice Katarine Zlajić.  

Galerija slika