Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 09. mart 2015. 11:09

Održano četvrto zasijedanje „Ženskog parlamenta“

Na pitanja učesnica odgovarali predstavnici/ce Vlade Crne Gore

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić otvorio je danas četvrto zasijedanje „Ženskog parlamenta“, na kome su članovi/ice Vlade Crne Gore odgovarali na pitanja učesnica, predstavnica ženskih grupa parlamentarnih partija, kao i predstavnica civilnog društva. 

Predśednik Krivokapić je istakao da je i na istorijskoj ravni žena u Crnoj Gori stojala iza svih velikih junačkih djela, uključujući i ratna i da je iz tog vremena radnika u tišini dobila punu afirmaciju, ulaskom u vrijeme radnika jednakosti i pravičnosti, čemu je doprinijela i Skupština Crne Gore pokretanjem Ženskog parlamenta.

On je ocijenio da Ženski parlament predstavlja afirmaciju žene u Crnoj Gori i model koji omogućava da na ovoj platformi iskaže sva svoja mišljenja i dostignuća i da ova tematika treba da bude dio našeg življenja, a ne dio obaveza, da postane dio kulture u kojoj je povezano mitsko, tradicionalno i kulturološko.

Predśednik Krivokapić je poručio da u svakom slučaju postoji ogroman prostor za rad, trud i afirmaciju dostignuća žena, kao što su i programi koje sprovodi Odbor za rodnu ravnopravnost, po čemu se Crna Gora može dodatno prepoznati.

Predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak, u uvodnom izlaganju, između ostalog je kazala da je, u godini u kojoj se navršavaju dvije decenije od usvajanja Pekinške platforme i Programa djelovanja na IV svjetskoj konferenciji žena i u kojoj je trebalo dostići Milenijumske razvojne ciljeve, značajno da se 8. marta śećamo svih žena koje su se borile za ostvarivanje ekonomskih, političkih i socijalnih prava žena.

Ona je naglasila da je važno da svako od nas učini da se dese promjene, kako bi ostvarili viziju i postali društvo rodne ravnopravnosti i jednakih mogućnosti.

Predstavnici/ice Vlade Crne Gore odgovorili su na 24 pitanja učesnica iz ženskih asocijacija parlamentarnih partija i civilnog društva.

„Ženski parlament“ organizovao je Odbor za rodnu ravnopravnost, povodom 8.marta, Međunarodnog dana žena, u cilju promovisanja ženskih ljudskih prava u Crnoj Gori i potrebe za većim učešćem žena u političkom i javnom životu, kako bi se putem dijaloga između Skupštine, Vlade i civilnog društva dobio pregled stanja u domenu rodne ravnopravnosti i identifikovale oblasti u koje je neophodno uložiti dodatne napore, radi postizanja značajnih rezultata.sa ciljem promocije ženskih ljudskih prava u Crnoj Gori.

Śednici su prisustvovali i predstavnici/ce diplomatskog kora, međunarodnih organizacija i lokalne samouprave, poslanici/ce i predśednici klubova poslanika.

Prije početka zasijedanja, predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak, otvorila je izložbu radova mlade crnogorske umjetnice Katarine Zlajić.