Odštampajte ovu stranicu
srijeda, 07. oktobar 2015. 15:56

Predstavnici/e Odbora za rodnu ravnopravnost i Administrativnog odbora održali sastanak sa ekspertima ODIHR-a

Tema sastanka: „Plan za veće uvažavanje rodnog aspekta kroz rad parlamenta“

Predstavnici/e Odbora za rodnu ravnopravnost i Administrativnog odbora sastali su se danas sa ekspertima ODIHR-a Karolinom Leaković, Nedimom Hogićem i Lanom Ačkar. Sastanak je održan sa ciljem izrade Plana za veće uvažavanje rodnog aspekta kroz rad parlamenta. Kreiranje, usvajanje i realizacija Plana treba da utiče na podizanje svijesti o pitanjima rodne ravnopravnosti i značaja  integracija politika rodne ravnopravnosti, kao i uspostavljanje mehanizama ostvarivanja rodne ravnopravnosti u Skupštini Crne Gore.

Donošenje Plana za veće uvažavanje rodnog aspekta kroz rad parlamenta jedna je od mjera u okviru Akcionog plana za jačanje zakonodavne i kontrolne uloge Skupštine Crne Gore za 2015. godinu. Odbor za rodnu ravnopravnost je nosilac te aktivnosti i predviđeno je da se Plan donese u III kvartalu tekuće godine.

Polazeći od činjenice da ova obaveza proizilazi iz Akcionog plana, Odbor je zatražio ekspertsku podršku Misije OEBS-a u Crnoj Gori, u cilju dobijanja stručne pomoći  za izradu ovog dokumenta i sagledavanja uporednih iskustava.

Sastanku su prisustvovali/e predśednica i članica Odbora za rodnu ravnopravnost -  Nada Drobnjak i mr Branka Tanasijević i članovi Administrativnog odbora - Rifat Rastoder i Rešad Sijarić.

Galerija slika