Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 07. oktobar 2015. 15:56

Predstavnici/e Odbora za rodnu ravnopravnost i Administrativnog odbora održali sastanak sa ekspertima ODIHR-a

Tema sastanka: „Plan za veće uvažavanje rodnog aspekta kroz rad parlamenta“

Predstavnici/e Odbora za rodnu ravnopravnost i Administrativnog odbora sastali su se danas sa ekspertima ODIHR-a Karolinom Leaković, Nedimom Hogićem i Lanom Ačkar. Sastanak je održan sa ciljem izrade Plana za veće uvažavanje rodnog aspekta kroz rad parlamenta. Kreiranje, usvajanje i realizacija Plana treba da utiče na podizanje svijesti o pitanjima rodne ravnopravnosti i značaja  integracija politika rodne ravnopravnosti, kao i uspostavljanje mehanizama ostvarivanja rodne ravnopravnosti u Skupštini Crne Gore.

Donošenje Plana za veće uvažavanje rodnog aspekta kroz rad parlamenta jedna je od mjera u okviru Akcionog plana za jačanje zakonodavne i kontrolne uloge Skupštine Crne Gore za 2015. godinu. Odbor za rodnu ravnopravnost je nosilac te aktivnosti i predviđeno je da se Plan donese u III kvartalu tekuće godine.

Polazeći od činjenice da ova obaveza proizilazi iz Akcionog plana, Odbor je zatražio ekspertsku podršku Misije OEBS-a u Crnoj Gori, u cilju dobijanja stručne pomoći  za izradu ovog dokumenta i sagledavanja uporednih iskustava.

Sastanku su prisustvovali/e predśednica i članica Odbora za rodnu ravnopravnost -  Nada Drobnjak i mr Branka Tanasijević i članovi Administrativnog odbora - Rifat Rastoder i Rešad Sijarić.