Odštampajte ovu stranicu
utorak, 24. novembar 2015. 15:30

U Podgorici otvorena Međunarodna konferencija posvećena primjeni Konvencije SE o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici

Konferencija u organizaciji Odbora za rodnu ravnopravnost i NVO Sigurna ženska kuća biće nastavljena śutra

U Podgorici je danas otvorena  Međunarodna konferencija posvećena primjeni Konvencije Savjeta Evrope o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici, na temu:  “Opšte i specijalizovane usluge podrške – garancije kvaliteta usluge”.

Na otvaranju Konferencije govorile su: Nada Drobnjak, predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost, Ljiljana Raičević, predśednica Sigurne ženske kuće, Barbara Rotovnik, predstavnica Delegacije EU u Crnoj Gori i Zorica Kovačević, ministarka rada i socijalnog staranja. Fiona McCluney stalna koordinatorka UN sistema i stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, je putem video poruke, između ostalog, naglasila  potrebu koordiniranog odgovora državnog i civilnog sektora u slučajevima nasilja nad ženama i nasilja u porodici i istakla ulogu Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore, koja je od ključnog značaja za sistem zaštite u Crnoj Gori, jer Odbor ima važnu ulogu u okupljanju svih važnih aktera u borbi protiv nasilja. Takođe, posebno je zahvalila predśednici Odbora Nadi Drobnjak, na predanom radu i posvećenosti u rješavanju problema u ovoj oblasti.

Predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak, u svom obraćanju, između ostalog, istakla je da nasilje nad ženama teško krši i umanjuje, a često i poništava uživanje ljudskih prava od strane žena posebno njihovih osnovnih ljudskih prava na život, bezbjednost, slobodu, dostojanstvo, fizički i ekonomski integritet. Takođe, naglasila je da je Crna Gora preduzela i preduzimaće mjere za uspostavljanje zakonodavnog, investicionog i organizacionog okvira za sprječavanje i suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici, kako bi se obezbijedio multidisciplinarni pristup zaštite žrtve nasilja kao i efikasno kažnjavanje i resocijalizacija počinilaca.

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević, govorila je o postignućima u primjeni Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i tzv. Istanbulske konvencije i podśetila da je uveden SOS telefon  za žene i đecu žrtve nasilja, da je u toku izrada nove strategije zaštite od nasilja u porodici, kao i da će se na nivou potpredśednika Vlade formirati koordinaciono tijelo za praćenje sprovođenja Konvencije Savjeta Evrope o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Diskusija se odvijala u okviru panela  “Opšte i specijalizovane usluge podrške – garancije kvaliteta usluge” i panela “Specijalizovane usluge podrške – izazovi u dostupnosti i mogući pružaoci”.

Profesorica na Fakultetu političkih nauka i savjetnica Predśednika Crne Gore dr Sonja Tomović Šundić, govorila je na temu “Etički aspekti nasilja nad ženama i nasilja u porodici”.

Konferenciji prisustvuju: parlamentarke/ci,predstavnice/ci vlada i nadležnih državnih institucija i organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom i promocijom prava žena žrtava nasilja iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije, Makedonije, Turske, Albanije i Kosova.

Konferenciju su finansijski podržali EU kroz projekat “Udruženim naporima – ka novim evropskim standardima u zaštiti žena od rodno zasnovanog nasilja” i TASCO (Technical Assistance for Civil Society Organisations)People2Peoplecomponent i UN WOMEN.     

Međunarodnu konferenciju posvećenu primjeni Konvencije Savjeta Evrope o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici, organizovali su Odbor za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore i NVO Sigurna ženska kuća.

Galerija slika