Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 26. novembar 2015. 13:31

Predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak na konferenciji za novinare posvećenoj Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama

Konferenciju organizovali: Misija OEBS u Crnoj Gori i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama 25. novembra započela je međunarodna kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, koju kroz različite aktivnosti obilježava 2000 organizacija u preko 150 zemalja svijeta. Kampanja „16 dana aktivizma“ obuhvata četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava. Kampanja se završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Konferenciju za novinare povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama organizovali su Misija OEBS u Crnoj Gori i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Na konferenciji govorili su: predśednica Odbora Nada Drobnjak, ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović, ministarka rada Zorica Kovačević, zamjenik šefice Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dan Redford, rukovoditeljka Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Ljiljana Klikovac i sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Dragan Pejanović.

Predśednica Odbora Nada Drobnjak, ukazala je na značaj ovog datuma i istakla važnost Podgoričke deklaracije protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, usvojene na upravo završenoj dvodnevnoj Međunarodnoj konferenciji posvećenoj primjeni Konvencije SE o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici. U radu konferencije učestvovale su predstavnice/i parlamenata, vlada, nadležnih državnih institucija i organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom i promocijom prava žena žrtava nasilja iz 11 država iz regiona. Podgoričkom deklaracijom zalažu se za nastavak saradnje zemalja u regionu na implementaciji i praćenju primjene Konvencije Savjeta Evrope o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici sa zajedničkim ciljem postizanja nulte stope tolerancije za nasilje nad ženama i nasilje u porodici, razvojem demokratije i ravnopravnim rodnim učešćem u ovim aktivnostima.  Pozivaju institucije za zaštitu ljudskih prava i sloboda, kao i tijela za jednakost i promociju ravnopravnosti, da u okviru svojih nadležnosti daju poseban doprinos prevenciji u suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici, odvraćanju počinilaca putem insistiranja na odgovarajućoj kaznenoj politici i naročito zaštiti žrtava kao posebnoj rizičnoj grupi. Podgoričkom deklaracijom traži se i da predśednici/ce država, na nekom od svojih samita, razmatraju pitanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici i usvoje dokument kojim bi osnažili politiku rodne ravnopravnosti i suzbijanja i sprječavanja nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Galerija slika