Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 26. novembar 2015. 13:31

Predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak na konferenciji za novinare posvećenoj Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama

Konferenciju organizovali: Misija OEBS u Crnoj Gori i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama 25. novembra započela je međunarodna kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, koju kroz različite aktivnosti obilježava 2000 organizacija u preko 150 zemalja svijeta. Kampanja „16 dana aktivizma“ obuhvata četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava. Kampanja se završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Konferenciju za novinare povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama organizovali su Misija OEBS u Crnoj Gori i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Na konferenciji govorili su: predśednica Odbora Nada Drobnjak, ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović, ministarka rada Zorica Kovačević, zamjenik šefice Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dan Redford, rukovoditeljka Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Ljiljana Klikovac i sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Dragan Pejanović.

Predśednica Odbora Nada Drobnjak, ukazala je na značaj ovog datuma i istakla važnost Podgoričke deklaracije protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, usvojene na upravo završenoj dvodnevnoj Međunarodnoj konferenciji posvećenoj primjeni Konvencije SE o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici. U radu konferencije učestvovale su predstavnice/i parlamenata, vlada, nadležnih državnih institucija i organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom i promocijom prava žena žrtava nasilja iz 11 država iz regiona. Podgoričkom deklaracijom zalažu se za nastavak saradnje zemalja u regionu na implementaciji i praćenju primjene Konvencije Savjeta Evrope o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici sa zajedničkim ciljem postizanja nulte stope tolerancije za nasilje nad ženama i nasilje u porodici, razvojem demokratije i ravnopravnim rodnim učešćem u ovim aktivnostima.  Pozivaju institucije za zaštitu ljudskih prava i sloboda, kao i tijela za jednakost i promociju ravnopravnosti, da u okviru svojih nadležnosti daju poseban doprinos prevenciji u suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici, odvraćanju počinilaca putem insistiranja na odgovarajućoj kaznenoj politici i naročito zaštiti žrtava kao posebnoj rizičnoj grupi. Podgoričkom deklaracijom traži se i da predśednici/ce država, na nekom od svojih samita, razmatraju pitanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici i usvoje dokument kojim bi osnažili politiku rodne ravnopravnosti i suzbijanja i sprječavanja nasilja nad ženama i nasilja u porodici.